Október 23. – Szembefordultak a zsarnokkal

Akt.:
Október 23. – Szembefordultak a zsarnokkal
© Fotó: Kozma István
Miskolc – A kárpátaljai magyarok is együtt éreztek az ’56-os magyar forradalmárokkal.

Kárpátaljai vendégekkel, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákjaival és pedagógusaival ünnepeltek együtt kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal munkatársai a Művészetek Házában, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Demeter Ervin megyei kormánymegbízott megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozva: szimbolikusan a legnehezebb sorsú nemzetrészünket, a kárpátaljai magyarságot hívták meg közös ünneplésre.

Felidézte, 1956-ban a kárpátaljai magyarság is együtt érzett a magyar forradalmárokkal, és sokan megkíséreltek átszökni a határon, hogy részt vehessenek a kommunista diktatúra elleni harcban, a diákok pedig röplapok terjesztésével fejezték ki szolidaritásukat.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

– 1956 hősei beverték az első szöget a kommunizmus koporsójába. A rendszer ekkor omlott össze, bár a hatalmuk még évtizedekig megmaradt. Köszönettel és hálával tartozunk ’56 hőseinek hazaszeretetükért, tiszta, áldozatos küzdelmükért, amivel kivívták az 1956-os forradalom és szabadságharc győzelmét. 1956 öröksége erkölcsi, politikai és átfogó nemzeti örökségünk – fogalmazott a kormánymegbízott.

Felemelte a fejét

Szabó Árpád, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium igazgatója hangsúlyozta, október 23-a egyik nagyon fontos üzenete, hogy a megcsonkított Magyarország a totális diktatúra szorításában is össze tudta szedni az erejét, kiegyenesítette a gerincét, felemelte a fejét, és szembefordult a világ leghatalmasabb zsarnokával. 62 évvel ezelőtt a magyar nemzet bebizonyította, hogy szabadság, méltóság nélkül nem akar élni. Hogy a félelemnél erősebb a rend, az igazság iránti vágy, bármi áron.

HE