Október 23. – Répás Zsuzsanna a latin-amerikai magyarsággal találkozott

Budapest, 2012. október 23., kedd (MTI) – A latin-amerikai magyar közösség tagjaival találkozott, és az ottani magyarság 1956-os ünnepségein vett részt Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár mintegy tíznapos dél-amerikai körútja eddigi állomásain.

Répás Zsuzsanna csütörtökön utazott a több államot felölelő dél-amerikai körútra, az ottani magyar szervezetek meghívására.

A nemzetpolitikai államtitkárság keddi, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a politikus latin-amerikai látogatásának első napján, október 19-én beszédet mondott Santiago de Chilében, a Szent István téren lévő 1956-os emlékműnél, majd koszorút helyezett el Mindszenty József bíboros emlékkövénél. Rövid látogatáson fogadta Camilo Escalona, a chilei szenátus elnöke, az ideiglenesen bezárt nagykövetség épületében találkozott a Chilei Magyar Kulturális Egyesület vezetőségével és tagjaival. A felek a kötetlen beszélgetésen áttekintették a kapcsolatok további építésének lehetőségeit.

A helyettes államtitkár ezt követően Uruguayban folytatta útját, ahol a 6O éves montevideói Magyar Otthonban tartott ünnepi megemlékezésen bátorította az uruguayi magyar közösséget, hogy ápolják gyökereiket, őrizzék hagyományaikat. A földrajzi távolság ne legyen akadálya a rendszeres kapcsolattartásnak és a látogatásoknak – emelte ki Répás Zsuzsanna, aki egynapos látogatása alkalmával a Budapest téren lévő 1956-os emlékműnél főhajtással adózott a forradalom hőseinek.

Répás Zsuzsanna október 21-én a Buenos Aires-i magyar közösség ünnepén mondott emlékező beszédet, és részt vett a követségen tartott állampolgársági eskütételen. A nap folyamán meglátogatta a református és evangélikus gyülekezetet, a Szent László iskolát, a Magyar Házban lévő nagy értékű könyvtárat, majd találkozott a fővárosi magyar szervezetek vezetőivel. Látogatásának következő programpontja az Északnyugat-Argentínában élő magyar közösség meglátogatása volt – áll a tájékoztatásban.

A helyettes államtitkárt október 23-án a paraguay-i közösség tagjai fogadják, október 25-én Brazíliában a helyi magyar közösség tagjaival találkozik, október 27-én részt vesz a Sao Paolóban rendezendő ’56-os ünnepségen, valamint az állampolgársági eskütételen.

– MTI –