Október 23. – Parlamenti nyílt nap és koncertek a nemzeti ünnepen

Akt.:
Október 23. - Nyitott Parlament
Október 23. - Nyitott Parlament - © MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2012. október 23., kedd (MTI) – Parlamenti nyílt nappal és koncertekkel kezdődtek a programok kedden a nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren, a Magyar Állami Operaház egyebek mellett hangszerbemutatóval, a Terror Háza Múzeum ingyenes tárlatlátogatással várja a látogatókat.

Hosszú sor állt kedd délelőtt a Parlament előtt, hiszen ezen a napon ingyen tekinthetik meg az érdeklődők a Díszlépcsőházát, a Kupolatermet, a Honvéd Koronaőrök által őrzött Szent Koronát és a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrségének óránkénti zenés őrségváltását.

Várakozás közben az MTI archív anyagaiból válogatott, az 1956-os eseményeket megidéző kiállítás anyagát tekinthetik meg a látogatók, korabeli tudósításokat, kommentárokat olvashatnak.

A nyílt nap mellett az Országház munkatársai előre regisztrált csoportok számára idén is bemutatják az épület azon részeit, ahol az 1956-os jelentősebb események zajlottak: a Bibó-szobát, az ’56-os rádió helyét a házban, a Nagy Imre-termet és az ’56-os emléktáblát.

A rendezvényen az Amatild zenekar, a Buda Folk Band, a Pénzügyőr Zenekar, Kiss Gergő és barátai koncertje szórakoztatja a közönséget, 17 órától a Ghymes együttes lép színpadra ünnepi koncertjével.

A délelőtti órákban számos érdeklődő várakozott a Magyar Állami Operaház előtt is, hogy bejusson a különböző programokra. A gyerekek a fúvós hangszerekkel ismerkedhetnek, ezenkívül operaismertetők, koncertek és mini balettelőadás is várja a látogatókat. Az intézmény munkatársai negyedóránként magyar nyelvű vezetést tartanak, a csoportokhoz csatlakozók többek között betekintést nyerhetnek az operaház építéstörténetébe és a királyi páholy rejtelmeibe. A Vörös szalonban az 1956-os eseményeket bemutató fotókiállítás látható.

Szintén hosszan kígyózó sorba kell beállniuk azoknak, akik a Terror Háza Múzeum kiállításait szeretnék megtekintetni, az állandó és időszaki tárlatokat október 23-a alkalmából ingyen láthatja a közönség.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a nemzeti ünnep alkalmából Goda Krisztina Szabadság, szerelem, valamint Szilágyi Andor Mansfeld című filmjét és Gothár Péter Megáll az idő című alkotását vetítették.

Rendhagyó fotókiállítás látható a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban 1956 – Szabadnak lenni jó! címmel. A kiállítás képanyagát az MTVA fotóarchívumából a Terror Háza Múzeum közreműködésével kiválasztott 56 darab fotó alkotja.

– MTI –