Október 23. – Megemlékezések külföldön – 3. rész

Párizsban, a diadalív alatt magyarok és franciák közösen emlékeztek meg a forradalom és szabadságharc kitörésének 56. évfordulójáról az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága szervezésében. Megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, majd meggyújtották a lángot a magyar forradalom áldozatai, hősi halált halt mártírjai és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére. A párizsi Magyar Katolikus Misszióban ünnepi szentmisét tartottak.

Az olaszországi magyarok több helyszínen emlékeztek meg a nemzeti ünnepről. Az ’56-os magyarok a hatvanas évektől kezdve az Appenninekben levő Capestranóban tartják a megemlékezést. A l’Aquilához közeli, alig ezer lakosú kisváros a nándorfehérvári csatában a magyarok oldalán harcoló Kapisztrán Szent János szülőhelye. A városban idén az ’56-os emléktáblát koszorúzták meg. Róma központjában az ’56-os menekült diákok egykori kollégiumának épülete előtt emlékeztek meg.

Washingtonban Martonyi János a múlt héten azon a gálavacsorán mondott beszédet, amelyet az Egyesült Államok Békeintézetében rendeztek. Kijelentette: “nagy dolgokban nincsen kis nép, (…) csak bátorság és a helyes ügybe vetett hit, a jó és a rossz, a hazugság és az igazság, a szabadság és a zsarnokság közötti biztos és világos döntés számít”. A külügyminiszter egyúttal a sokkal később kivívott szabadságért köszönetet mondott a szabadságharc mártírjainak, a magyar menekültek tízezreit befogadó Amerikának, és az amerikai magyaroknak, “akik átsegítettek mindannyiunkat a sötét évtizedeken”. Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter hangoztatta: “a magyar szabadságharc annak bizonyítéka volt, hogy az emberiség szabadnak született”. George Pataki, New York állam volt republikánus kormányzója arról is beszélt, hogy a magyar szabadságharc elbukott ugyan, de a hatása hatalmas volt a világra.

Az Amerikai Magyar Szövetség közleményben méltatta a forradalom 56. évfordulóját. A Clevelandi Magyar Történelmi Társaság megemlékezésén újabb 20 amerikai magyar tette le az állampolgársági esküt. A Chicago környéki magyarság a Chicagói Magyar Kulturális Tanács szervezésében vasárnap tartotta közös ’56-os megemlékezését a Szent István templom Mindszenty-termében. Itt 40-en váltak közjogilag is állampolgárrá.

A kaliforniai magyar szervezetek szombaton San Franciscóban, később pedig a Los Angeles-i ’56-os emlékműnél és a Magyar Házban emlékeztek közösen. A New York-i Magyar Házban szerdán rendeznek ünnepséget, amelyen képviselteti magát az Amerikai-Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat, a Külföldi Magyar Cserkész Szövetség, a Széchenyi István Társaság és a magyar főkonzulátus.

Latin-Amerikában Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár több helyütt is részt vett az ottani magyarság 1956-os ünnepségein. Santiago de Chilében koszorút is elhelyezett Mindszenty József bíboros emlékkövénél. Uruguayban a 60 éves montevideói Magyar Otthonban tartott ünnepi megemlékezésen arra bátorította az uruguayi magyar közösséget, hogy ápolják gyökereiket, őrizzék hagyományaikat, a Budapest téren lévő 1956-os emlékműnél pedig főhajtással adózott a forradalom hőseinek.

– MTI –