Október 23. – Megemlékezések külföldön – 2. rész

Szlovákiában Pozsonytól Kassáig két napon át több helyszínen emlékeztek 1956 hőseire és a forradalom eseményeire. A legnagyobb felvidéki megemlékezésre a forradalom évfordulójának előestéjén került sor Rimaszombatban. A Magyar Közösség Pártja (MKP) által szervezett megemlékezésen Berényi József pártelnök mondott ünnepi beszédet. Pozsonyban kedden a Pozsonyi Casino polgári társulás Klarissza utcai központjában a Nagy Imre per 1956 című film vetítésével emlékeztek a szovjet hatalom és a magyar kommunisták által meggyilkolt és üldözött hősökre.

Kassán a magyar főkonzulátus rendezett ünnepi koncertet a Művészetek Házában. Dunaszerdahelyen a helyi római katolikus templomban – a forradalom áldozataiért – tartott szentmisével kezdődött a megemlékezés, amely a diktatúrák áldozatainak emlékművénél mondott ünnepi beszéddel folytatódott. Felvidék-szerte számos hasonló megemlékezésre került sor, köztük a Vox Samariae polgári társulás szervezésében Somorján, Szent István szobránál, valamint Felsőszelin a Csemadok szervezésében.

Horvátországban a magyar nagykövetség, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK), a Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ) megkoszorúzta az eszéki (Osijek) Hermann-villán elhelyezett ’56-os emléktáblát. A zágrábi nagykövetségen rendezett fogadáson Josip Leko, a parlament elnöke is jelen volt.

Példaértékűnek nevezte a két ország jószomszédi viszonyát, külön kiemelve, hogy Horvátország a magyar EU-elnökség idején zárta le a tárgyalásokat, és Magyarország az elsők között ratifikálta a horvát csatlakozást. A horvátországi magyarok a drávaszögi falvaktól kezdve Póláig (Pula) több helyen rendeztek műsort, filmvetítést a nemzeti ünnep jegyében.

Ausztriában a főbb bécsi magyar egyesületek, amelyeknek tagságát jelentős részben 1956-os menekült, illetve később Ausztriába érkezett emigráns magyarok alkotják, verses emlékesttel idézték fel az 56 éve történt eseményeket. Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége a Pázmáneummal, a magyar katolikus egyház bécsi papi szemináriumával közösen rendezett megemlékezést az intézet épületében.

Kedden, Mindszenty József Bécsbe érkezésének évfordulóján felavatták a bíboros-hercegprímás szobrát, Babusa János alkotását is a Pázmáneumban, ahol Mindszenty 1971-től 1975-ben bekövetkezett haláláig élt. A Collegium Hungaricumban tartotta megemlékezését az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala.
Az alsóőri (Unterwart) Magyar Média- és Információs Központban (UMIZ) irodalmi megemlékezést szerveztek. A jelentős részben 1956-os menekülteket összefogó Europa Club bécsi magyar egyesület a Győr-Moson-Sopron megyei Jánossomorján, az Andauba (Mosontarcsa) vezető út mentén koszorúzott. A grazi Magyar Egyetemisták és Öregdiákok Klubja (MEÖK) hétfőn tartott koszorúzást a bécsi dómnál.

Varsóban a megemlékezések vasárnap, a pápai nuncius, Celestino Migliore érsek által vezetett ünnepi szentmisével kezdődtek. A Varsói Magyar Kulturális Intézet ünnepi koncertet szervezett kedd estére. Ugyancsak a nemzeti ünnep alkalmából mutatja be a Religia.tv tévécsatorna Grzegorz Lubczyk Magyar szív című dokumentumfilmjét, amellyel a lengyelek megköszönik a magyaroknak a második világháború idején nyújtott segítséget. Több lengyel városban megkoszorúzták az 1956-os magyar forradalomnak szentelt emléktáblákat.

Németországban, a berlini magyar nagykövetségen hétfő este tartott fogadáson az ünnepi szónok Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára volt. Beszédében kiemelte: Európa 1956-ban még nem tudta megvédeni Magyarországot, de 1989-ben már az erősödő és dinamikus Európa lehetővé tette, hogy “a belé kapaszkodó népek” lebontsák a vasfüggönyt és a berlini falat, győzelemre vigyék a lengyel Szolidaritás mozgalmát és befejezzék az 56-os forradalmat és a prágai tavaszt. “Sorsunk ’56-ban is és ’89-ben is Európa sorsától, erejétől függött, és ma is ettől függ” – tette hozzá az államtitkár a több mint száz meghívott vendég, többnyire diplomaták és német politikusok előtt. Hangsúlyozta: ’56 örökségének legfontosabb üzenete az, hogy “ragaszkodunk az erős és egységes Európához”.

Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén hétfőn Gyürk András, a magyar néppárti EP-delegáció vezetője is megemlékezett a forradalomról és szabadságharcról, valamint Mindszenty József hercegprímásról. “Október huszonharmadika nem csak a magyarság ünnepe, hanem minden szabadságszerető emberé” – mondta és hozzátette: az idei kettős ünnep, hiszen Mindszenty József születésének 120. évfordulójára is emlékezünk, “a bíborosra, akit börtönbe vetett a fasiszta és a kommunista diktatúra is”.

– MTI –