Október 23. – Az MSZP mélyen elítél minden nemzeti, vallási kisebbségek ellen irányuló támadást

Budapest, 2012. október 24., szerda (MTI) – Az MSZP mélyen elítél minden, a Magyarországon élő zsidó vagy más nemzeti, vallási kisebbségek ellen irányuló fizikai vagy verbális támadást – közölte Mesterházy Attila pártelnök szerdán az MTI-vel.

Az ellenzéki pártvezető közleményében kiemelte: az MSZP a jövőben is határozottan fellép azok ellen, akik a bűnbakkeresésben, az indulatok elszabadításában, az egyre nehezebb körülmények között élő emberek egymás ellen fordításában érdekeltek.
Megjegyezte: ugyanezt várták volna a “békésen, rendben” zajlott megemlékezésekről beszámoló Belügyminisztériumtól, illetve a magyar kormánynak felelős rendvédelmi szervektől is.

A szocialista párt továbbra is a demokratikus jogállam iránti általános bizalom helyreállításának elkötelezettje – zárul a kommüniké.
Kedden este az index.hu szerkesztősége arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megütötték az index.hu munkatársát Budapesten, a tudósító feljelentést tett, orvoshoz ment, aki megállapította, hogy eltört az újságíró orrcsontja. Mint írták, tudósítóik a Jégbüfénél gyülekező, a Milla-rendezvényre érkező ellentüntetők közül filmezték az eseményeket, amikor a rendőri sorfaltól néhány méterre többen rájuk támadtak. “A zsidózás és takarodjatok innen felkiáltások mellett előbb lökdösték őket, majd a tömegből valaki ököllel egyik munkatársunk arcába ütött” – közölte a szerkesztőség.

A Jobbik keddi megemlékezése után tartott koncertet követően a Jobbik Ifjúsági Tagozat (IT) szervezésében néhány ezer ember átvonult a Deák Ferenc térről a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai székháza elé. A tömeg útközben a “mocskos zsidók”, “ÁVH”, “Orbán, takarodj”, “Gyurcsány, takarodj”, “Orbán, Gyurcsány, Gordon, mind a három lógjon” és “fegyverbe” jelszavakat skandálta.

A Magyar Rádió előtt a Jobbik IT két vezetője mondott beszédet, majd megkoszorúzták a székház oldalán található emléktáblát.
Ezt követően a tömeg nagyobbik része a Múzeum körút felé elhagyta a Bródy Sándor utcát, azonban néhány tucat tüntető elindult a Kossuth térre. Útközben, a Blaha Lujza térnél felborítottak egy kukát és végig a fáklyás felvonulás alatt is használt jelszavakat skandálták. A Szabadság térnél rohamrendőrök igazoltatták a tüntetők egy részét.

– MTI –