Október 23. – Az 1956-os forradalomra emlékeztek az ausztriai magyar egyesületek

Bécs, 2012. október 20., szombat (MTI) – Az 1956. október 23-i forradalom évfordulójáról emlékeztek meg ausztriai magyar egyesületek Bécsben szombat este.

A főbb bécsi magyar egyesületek, amelyeknek tagságát jelentős részben 1956-os menekült, illetve később Ausztriába érkezett emigráns magyarok alkotják, verses emlékesttel idézték fel az 56 éve történt eseményeket.

Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége a Collegium Pazmaneummal, a magyar katolikus egyház bécsi papi szemináriumával közösen rendezett megemlékezést az intézet épületében. Az ünnepséget megnyitva Deák Ernő, a szövetség elnöke az 1956-os eseményekre emlékeztetve a nemzet összetartásának fontosságát emelte ki. Ezután Jókai Anna Kossuth-díjas írónő idézte fel ünnepi beszédében 1956-os élményeit és osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Azt esten fellépett Bács Ferenc Jászai Mari-díjas színművész és a Bécsi Magyar Iskola diákjai is.

Ugyancsak szombat este, a Collegium Hungaricumban tartotta megemlékezését az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala. Az egybegyűltek Meister Éva marosvásárhelyi színművésznő erdélyi írók, költők műveiből összeállított pódiumestjét hallgatták meg.

Az 1956-ban a Magyarországról elmenekült mintegy 200 ezer ember nagy része Ausztria irányában hagyta el az országot, és sokan közülük Bécsben, illetve Ausztria más részein telepedtek le.

– MTI –