Október 23 – több mint harminc embert állítottak elő a délutáni demonstrációk kapcsán – ÖSSZEFOGLALÓ

Időzítővel ellátott benzines gyújtóbombákkal és a radikális jobboldal be nem jelentett felvonulásával zárultak csütörtökön este az október 23-ával kapcsolatos demonstrációk. A rendezvényekről este tizenegy óráig több mint 30 embert állítottak elő, köztük Budaházy Györgyöt.

Több ismert radikális szervezet is rendezvényt tartott délután a főváros több pontján. A rendőrség ebből korábban többet is kiemelt kockázatúnak minősített, éppen ezért a Bajcsy-Zsilinszky út egy részét, a Deák tér és az Opera környékét, a Terror Háza környékét és a rendőrpalotát is kordonokkal vették körül. Maradtak a vasrácsok a Kossuth téren is, ahol a délelőtti központi rendezvények miatt állították fel azokat. Megemlékezést tartott – mások mellett – a Jobbik, a Magyar Gárda, vagy épp a Toroczkai László és Budaházy György nevéhez fűződő Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, illetve a Magyarok Világszövetsége.

Agresszió, összecsapások nem voltak, de a 64 Vármegye rendezvényéről -a Teve utcától – és a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényéről – a Terror Házától – több száz ember indult el a XIII. kerület belső része felé. A csoportokban elhangzott, hogy az Astoriához vonulnának. A két irányból érkező tömeg a Pannónia utcában találkozott.

A be nem jelentett vonulás résztvevőit hátulról követő rendőrök a Hegedűs Gyula utca és a Szent István körút sarkán állták el a visszavonulásuk útját, miközben a körút felől egy nagyobb rendőri egység a tömeg egy részét – néhány tucat embert – beszorította a Hegedűs Gyula utcába. A tömeg nagyobbik fele – két-háromszáz ember – tovább vonult, őket a Markó utcába szorították be, ahonnan igazoltatás után, egyenként engedték el őket.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a Hegedűs Gyula utcánál több tucat embert igazoltattak a vonulók közül, de agresszió, támadás nem történt. A rendőrök senkit nem bántottak és a tüntetők sem léptek fel támadóan.

A Markó utcánál beszorított tömeget egyenként engedték ki, igazoltatás után a rendőrök. A Független Hírügynökség tudósítója szerint elfogták Budaházy Györgyöt – a radikális jobboldal egyik ismert hangadóját.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Markó utcánál fel nem robbant molotov-koktélokat találtak a rendőrök. Többen nem voltak hajlandóak igazolni magukat, illetve levenni a csuklyát a fejükről, őket előállították.

A fokozott ellenőrzések és a demonstrációk kapcsán egyébként este 11 óráig már több mint 30 embert állítottak elő, de a pontos végeredményről később tud adatokat szolgáltatni a rendőrség.

Jellemzően közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt történtek előállítások, illetve azért, mert nem akarták igazolni magukat a be nem jelentett vonulás résztvevői. A békés megemlékezésekre érkező személyektől lefoglalt eszközök között található 10 centiméter pengehosszúságú kés, kifent tőr, vipera, gázspray. A ruházat átvizsgálásokkor több gázálarc és maszk került elő a hátizsákokból, valamint több embernél váltóruha is akadt. Volt olyan nő, akit garázdaság miatt állítottak elő, mert a Váci út környékén ököllel ráütött egy szolgálati kocsira.

Hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentést tettek egy férfi ellen a rendőrök a Központi Nyomozó Ügyészségen, mert szögekkel szórta tele az Alkotmány utcát. A Blaha Lujza téren, ete kilenc óra előtt négy embert értek tetten és fogtak el, mert betörtek egy kirakatot.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálkat szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a Markó utcai igazoltatásokkor nyolc mentőautó és három az utcában parkoló civil autó rongálódott meg. Győrfi Pál tájékoztatása szerint a sérülések csak kisebb jellegűek, horpadások, műanyag repedések amik a mentők üzemképességét nem befolyásolják. Csütörtök este a mentőknek a demonstrációk miatt senkit sem kellett kórházba szállítani.

Közben este fél tíz előtt egy Peugeot 206-os csomagtartójában három, időzítővel ellátott gyújtóbombát találtak a rendőrök. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a kocsit a Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján, a Budapesti Rendőr-főkapitányság akcióosztálya vizsgálta meg először, majd tűzszerészeket hívtak. Az első megállapítások szerint három, benzines, időzítővel ellátott gyújtóbomba volt a kocsiban. A pontos részletekről pénteken délelőtt tájékoztat a rendőrség.

A rendőrség közben közleményben tájékoztatott arról, hogy az autó vezetőjét elfogták. A Független Hírügynökség információi szerint a kocsi mozgásban volt, mikor a rendőrök megállították. Erre utal, hogy a jármű nem a parkolóban, hanem a felüljáró alatti visszafordító sávban állt.