Október 23 – SZDSZ: 1956 legfontosabb üzenete a nemzeti összefogás igénye

Az elvi értékek védelmére és a nemzeti összefogásra egyaránt szükség van, ez 1956 legfontosabb üzenete – mondta az SZDSZ elnöke csütörtök délután az Új Köztemető 301-es parcellájánál tartott megemlékezésen. Fodor Gábor szerint az összefogás hiánya a mai problémák gyökere. Ugyancsak összefogásra szólított fel a helyszínen felolvasott levelében Mécs Imre és Göncz Árpád.

A Kádár-rendszerben nem az elvek melletti kiállás, hanem a mindennapi túlélés volt fontos, ez pedig alapvetően szemben állt az 56-os forradalom szellemiségével és üzenetével – mondta Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint tisztelni kell a forradalom résztvevőit és üzeneteit egyaránt. A nemzeti összefogás hiánya ugyanis csak tovább rontja a jelenlegi helyzetet. A liberális politikus hozzátette: még soha nem volt olyan nagy szükség az elvek melletti kiállásra, mint most.

A megemlékezésen felolvasták Mécs Imre volt SZDSZ-es politikus, jelenlegi szocialista képviselő, egykori halálraítélt levelét. Szerinte hiába működik a történelem során először valódi parlamentarizmus Magyarországon, ha hiányzik az egymás iránti bizalom, az önzetlenség és a valódi hazaszeretet.

Göncz Árpád, volt köztársasági elnök üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy 1956 az ország közös ügye volt és annak is kell maradnia. A volt államfő a szabadság védelmére és összefogásra szólított fel. A liberális politikusok végül megkoszorúzták Nagy Imre síremlékét.

Az SZDSZ előtt ugyancsak a 301-es parcellánál emlékeztek a gój motorosok. A néhány száz felvonuló csendben hajtott fejet az 56-os mártírok emlékművénél. Sem rendbontás, sem bekiabálások nem zavarták meg az ünnepséget.