Október 23 – a külföldi magyar intézetek is emlékeznek

Az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódva megemlékezéseket tartanak a több mint egy tucat külföldi magyar kulturális intézetben is. A legtöbb helyen már szerdán elkezdődik az ünnepségsorozat.

Bécsben szerda este hétkor az ausztriai magyar egyesületek, a Magyar Nagykövetség és a Collegium Hungaricum közösen emlékeznek 56 mártírjaira. Az esten fellép B. Szabó András színművész, Ott Éva Mária zongoraművész és a bécsi magyarokból álló Liszt Ferenc Kórus.

Berlinben csütörtökön tartják az 56-os megemlékezést. A Collegium Hungaricum-ban (CH) Herr Beyer, 1953-as veterán tart ünnepi beszédet. A hivatalos programot követően After Party, ünneplés, és koncert várja az érdeklődőket. Közreműködik a Two Heart Easy-Riders: Másik János és Takano Kaori.

Brüsszelben a Hol nem volt ’56 filmbemutatójával és magyar-lengyel művészeti plakátkiállítással emlékeznek 1956-ra.

Delhiben is már szerdán elkezdődik az ünnepségsorozat. A Magyar Nagykövetségen a Magyar Állami Népi Együttes lép fel. Másnap a Magyar Intézetben Bokor Attila: 56 csepp vér című rock-musicaljét vetítik.

Kairóban is megemlékeznek 1956-ról. Az ünnepségen Oláh Péter (kürt) és Papocsi Róbert (fuvola) lép fel.

A Londoni Magyar Kulturális Központ idén is a Magyarok Angliai Országos Szövetségével közösen szervez ünnepséget, szombaton a Forradalmi Emlékünnepélyen az ünnepi szónok Prőhle Gergely, volt svájci és németországi nagykövet, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője lesz.

Moszkvában kedden este hat órakor magyar és orosznyelvű irodalmi műsorral várják az érdeklődőket. Az esten Rainer M. János Nagy Imre monográfiájából hangozanak el részletek. Ezt követően az Edvy Boglárka és Silló Sándor rendezte “Naplófilm, – 12 voltam 56-ban” c. filmet vetítik le.

New Yorkban szerdán este hétkor kezdődik az ünnepi megemlékezés, amelyen közreműködik Ádám György zongoraművész.

A Párizsi Magyar Intézetben Herczku Ágnes, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája ad koncertet csütörtökön. Vasárnap, az 1956-os Magyar Forradalom Francia – Magyar Emlékbizottsága Ünnepi Szentmisére, majd Mindszenty József Hercegprímás emléktáblájának megkoszorúzására várja az emlékezni vágyókat a párizsi Magyar Katolikus Misszióban.

Pozsonyban csütörtökön este Budapest Revolution címmel a Goulasch Exotica és a Deti Picasso együttes közösen lép fel.

Prágában kedden este a Győri – Madaras fuvola duó ünnepi koncertjét hallgathatják meg az emlékeznivágyók.

Rómában szerdán este hattól tartják az ünnepi megemlékezést a Via dei Cestari 34. alatt. Ez az a ház, ahol ideiglenes otthont kaptak azok a fiatal magyar menekültek, akik a forradalom után Rómába érkeztek. Az ünnepi beszédet Erdődy Gábor, vatikáni magyar nagykövet tartja. Másnap délután Bak Edina, Rómában élő magyar zongoraművész játékát hallgathatja meg a közönség a Római Magyar Akadémián.

Sepsiszentgyörgyön csütörtökön a Magyar Művészetért Alapítvány díjait adják át. A Háromszék című napilap szerkesztősége az Árpád fejedelem-díjat, a csernátoni Haszmann Pál MúŹzeum a Bartók Béla-emlékdíjat, Ádám Gyula csíkszeredai fotóművész és Benedikty (Horváth) Tamás író a Magyar Művészetért Díjat veheti át.

Stuttgartban csütörtök este hétkor tartják az ünnepi megemlékezést a Müncheni Főkonzulátussal közösen. Az ünnepség a Faludi Judit – Szenthelyi Miklós duó koncertjével zárul.

Szófiában Kóthy Judit – Topits Judit: Forró ősz a hidegháborúban – Magyarország 1956-ban c. dokumentumfilmjével emlékeznek

A napokban a belgrádi, a Tel Aviv-i és a pekingi Magyar Nagykövetségen, valamint a Sanghaji Magyar Főkonzulátuson is megemlékeznek az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcról.