Október 15-éig kifizetik a fagykárenyhítést

A kormány legkésőbb október 15-éig kifizeti a szabolcsi gazdák tavaszi fagykárának enyhítésére szánt pénzt. A kárenyhítésről hétfőn állapodott meg Gráf József agrárminiszter a demonstrációs bizottság vezetőjével. A kiesett jövedelmet nem tudják pótolni, csak arra van lehetőség, hogy életben maradjon a gyümölcságazat – hangsúlyozta a Gráf józsef szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón, amikor ismertette a megállapodás részleteit.

A miniszter elmondta azt is, hogy a gazdákkal egyetértettek: csak az kaphat kárpótlást, aki belépett a kárenyhítési alapba, és befizette a hektáronkénti ezer forint önrészt.

A kormány 5 milliárd forintot és hitelek felvételéhez 50, illetve 80 százalék állami garanciát ad. Elsősorban a teljes fagykárt szenvedett termelőkön kívánnak segíteni, akiknek semmi jövedelmük sem lesz idén – mondta Gráf József. Ők a kárenyhítési alapból származó pénzen felül hektáronként 40 ezer forint egyszeri támogatást is kapnak.

A fagykárok enyhítésére így, a különböző támogatási formákkal összesen csaknem 9 milliárd forintos támogatást nyújt a kormány.