OKTÓBER 23. : Gyurcsány: A történelmet az emberekben megszülető akarata írja

Nagy Imre hagyatéka nem abból áll, hogy október 23-án fejet hajtunk a lyukas magyar zászló előtt és koszorút helyezünk el a forradalmárok emlékére, hanem hogy átlépjük saját árnyékunkat, összekapaszkodunk és Magyarországot közös akarattal és erővel jobbá tesszük -mondta Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök az Operaházban rendezett október 23-i ünnepségen. A miniszterelnök szerint a történelmet az az akarat írja, ami az emberekben megszületik, az ország csak akkor tud változni, ha az itt élők is változni akarnak.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az ország csak akkor változik, ha mi magunk is képesek vagyunk változni. A demokrácia nem azt jelenti, hogy a nemzet egyik fele legyőzi a másikat, mert az csak újabb félelmeket szül, a kormányfő szerint. Az ország csak akkor lehet sikeres, ha az emberek megférnek egymás mellett. Ehhez azonban szembe kell nézni a kihívásokkal és ki kell mondani “felvesszük a kesztyűt, megcsináljuk”- fogalmazott Gyurcsány.

A miniszterelnök szerint az ország előtt álló feladatokhoz 56′ hőseinek emlékéből meríthetünk erőt. “Ha összekapaszkodunk, egy olyan nemzetté tehetjük Magyarországot, ahol könnyebb magyarnak lenni és akkor honfitársainak élete nem volt hiába” -fogalmazott Gyurcsány. A miniszterelnök azt mondta Nagy Imrében azt becsüli leginkább, hogy képes volt átlépni egy olyan határt, amit egész életében érintetelenül hagyott, a névtelen sokaságot pedig olyan erős akarat mozgatta, hogy le tudták győzni félelmüket és nyíltan szembe fordultak a hatalommal -fejtette ki.

Az ünnepi gálán a miniszterelnök mellett számos közéleti személyiség megjelent többek között Székely Tamás egészségügyi miniszter, Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, Mandúr László az Országgyűlés alelnöke, Mécs Imre MSZP-s országgyűlési képviselő egykori 56-os, Draskovics Tibor igazságügyi -és rendészeti miniszter, Demszky Gábor főpolgármester, Jóri András adatvédelmi biztos is.