OKTÓBER 23 – Megkezdődnek a tüntetések is Budapesten

Több ismert radikáls szervezet is rendezvényt tart délután a főváros több pontján. A rendőrség ebből korábban többet is kiemelt kockázatúnak minősített. Megemlékezik majd az ’56-os eseményekről – mások mellett – a Jobbik, a Magyar Gárda, vagy épp a Toroczkai László nevéhez fűződő Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom.

A délutáni rendezvények kettő órakor kezdődnek a Corvin közben, ahol az ’56-os Magyarok Világszövetsége tartja megemlékezését. A rendezvényen felszólal majd az ’56-os halálraítélt Wittner Mária is.

Egy órával később a Jobbik és Magyar Gárda rendezvénye kezdődik meg a Deák Ferenc téren, ahol két évvel ezelőtt tüntetők beindították az ott kiállított T-34-es tankot és a rendőrök felé indultak azzal. Beszédet mond majd Morvai Krisztina jogvédő, valamint Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke. Az eseményre meghívták és várhatóan fel is szólal majd Nick Griffin, a Brit Nemzeti Párt elnöke is.

Másfél órával ezután – délután fél ötkor – a Magyar Önvédelmi Mozgalom az Andrássy úton, a Terror Háza Múzeum előtt tart megemlékezést. Fellép majd a Titkolt Ellenállás és a Magozott Cseresznye elnevezésű nemzeti rokcegyüttes is.

Délután öt órakor a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom demonstrációjával folytatódnak a rendezvények. A szervezet a Teve utcai rendőrpalotával szemben lévő Déryné közbe várja szimpatizánsait, oda, ahonnan korábban rálőttek a székházra. Beszédet fog mondani Toroczkai László, a szervezet tiszteletbeli elnöke és Budaházy György is.

Este nyolc órakor a Parlament közelébe érkezik majd meg a Rendszerváltó Fórum, a 15,6 kilométeres vonulása után. Itt csatlakoznak a korábbi Kossuth téri tüntetőkből alakult szervezet, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 demonstrációjához.

A rendőrség korábban a rendezvények mindegyikét kiemelt kockázatúnak minősítette. Éppen ezért a Deák teret, a Terror Házának környékét és a rendőrpalotát is kordonokkal veszik körül. Maradnak a vasrácsok a Kossuth téren is, ahol a délelőtti központi rendezvények miatt állították fel azokat.Sporthírek