OKTÓBER 23. – Állami megemlékezések október 23-án

Ünnepi megemlékezésekkel és programokkal készül a kormány az ’56-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulójára. A programok október 23-án a Magyar Köztársaság lobogójának felvonásával kezdődnek, és egészen november 4-ig tartanak majd.

Október 23-án 9 óra 30 perckor katonai tiszteletadással vonják fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt. Délelőtt 10 órától a Vértanúk terén, Nagy Imre miniszterelnök szobra előtt helyezik el az emlékezés virágait a közjogi méltóságok és az ’56-os szervezetek képviselői, majd 11 órakor koszorút helyeznek el az 56-osok terén álló emlékműnél.

19 óra 30 perckor katonai tiszteletadás mellett lobban fel a Forradalom Lángja a Kossuth téren, amely november 4-én alszik ki. Október 23-a és 25-e között este hat órától éjfélig fényfestményeket vetítenek a Parlamentre és az ’56-osok terén állított emlékműre.

A hagyományos ünnepi gála este 8 órakor kezdődik az Állami Operaházban október 23-án. Az idei műsor különlegessége, hogy dalok és sanzonok csendülnek fel, ismert hazai művészek előadásában. Hallható lesz például Dés László Úgy legyen című szerzeménye, de több olyan új dal is, amely 2008-ból visszatekintve fogalmazza meg az ’56-os forradalom üzenetét. Az ünnepi műsor előtt beszédet mond Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, valamint az 1956-os szervezetek képviseletében Mécs Imre.

A családokat is számtalan program várja a fővárosban: lesz Nyitott Múzeum az 56-osok terén, ahol interaktív színházi programok idézik az eseményeket, lesz múzeumsátor, nyitott filmstúdió, az utazókat pedig Forradalmi Villamos várja a 4-es és 6-os vonalán.

Október 23-án reggel fél 9-kor Szili Katalin házelnök helyez el koszorút a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájánál. A Fidesz fél 11-kor, az SZDSZ pedig 13 órakor tartja megelmékezését ugyanitt.