OKTÓBER 23. – lezárták a miniszterelnöki rezidencia környékét

Lezárta Gyurcsány Ferenc lakásának környékét a Köztársasági Őrezred Budapest második kerületében. A fenyegetések, az október 23-ra várható esetleges spontán demonstrációk és egy bejelentett tüntetés miatt volt erre szükség. Csütörtök reggeltől egyébként az egész fővárosban hozzáfognak a kordonok felállításához az állami és más rendezvények helyszínein. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a nagyobb korlátozásokkal járó rendezvények helyszínein a közelben lakókat és az ott dolgozókat külön értesítette a várható kényelmetlenségekről.

A Köztársasági Őrezred tájékoztatása szerint szerda déltől “a szükséges ideig, de legkésőbb október 31-ig” tartják zárva a miniszterelnöki rezidencia környékét. Az érintett terület a II. kerületi Szemlőhegyi út Fajd utca és a Józsefhegyi út közötti szakasza, a Szemlőhegyi út 40. és 48., valamint a Szemlőhegyi út 33/A és 37. szám közötti rész.

A hivatalos indoklás szerint a lezárásra azért van szükség, mert csütörtökön több rendezvény lesz a fővárosban, ezek közül egy a miniszterelnöki rezidencia közelében. Az esetleges spontán demonstrációk is indokolják a lezárást. Ezenfelül a Köztársasági Őrezred vezetője, Dobozi József a következőket írta az indoklásban: “A védett személyek közül továbbra is a miniszterelnök úr a legveszélyeztetettebb. Ezt bizonyítják a neki, illetve családtagjainak címzett, folyamatosan küldött fenyegető és gyalázkodó postai küldemények, elektronikus üzenetek, illetve személyével kapcsolatos bejelentések.”

Csütörtök reggel egyébként a fővárosban indul a kordonozás a különböző rendezvények helyszínein. Várhatóan reggel hat órakor kezdik el a belvárosi Kossuth tér és környékének lezárását, kora délután pedig az Andrássy út környékét, illetve a József Attila Színház mögötti terület környékét zárják le. Utóbbi helyen a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevű szervezet tart demonstrációt, a rendőrpalota szomszédságában.

Lezárják a rendezvények miatt ezeken felül az ’56-osok terét, az Olimpiai parkot, a Szabadság teret, a Bajcsy-Zsilinszky út egy részét és az Opera és környékét is.