OKTÓBER 23. – Lezárások, korlátozások Budapesten

Forgalmi korlátozásokra kell számítani a fővárosban az október 23-i állami rendezvények miatt. Csütörtökön nemcsak az ünnepi rendezvények, illetve demonstrációk, hanem a Bécs-Pozsony-Budapest szupermaraton miatt is forgalmi akadályok várhatók. A rendőrség a szerdai és csütörtöki fővárosi rendezvények közül huszat minősített kiemelt kockázatúnak. Ezek többségében az állami rendezvények, illetve azon szervezetek demonstrációi, amelyeken korábban voltak rendbontások. Az aktuális forgalmi helyzetről a rendőrség erre a célra fenntartott, ingyenesen hívható telefonszámain érdeklődhet bárki. Ezek a 0630-500-4423 és a 0630-311-3946.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint tilos parkolni csütörtökön reggel 6 órától éjfélig az Andrássy úton a Bajcsy-Zsilinszky út és a Nagymező utca között, illetve az Andrássy útra betorkolló utcákban a főút melletti első sarokig. A Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között csütörtökön délután 5 órától le is zárják az Andrássy utat és az oda nyíló utcák elejét is. Az Andrássy út a Nagymező utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között a gyalogosforgalom elől is le lesz zárva. Délután 13 órától lezárják az Andrássy út Oktogon és Kodály körönd közötti szakaszát is.

Csütörtökön reggel 8 és délelőtt 11 óra között lezárják a Kossuth tér környékét, 10 és 12 óra között pedig a Hősök tere környékét, illetve az Andrássy utat a Hősök tere és a Bajza utca között. Lezárják reggel a belvárosi Zoltán utca környékét, illetve 15 órától az Alkotmány utca egy részét. Délután 13 órától zárva lesz a Bajcsy-Zsilinszky út, a Deák Ferenc tér és az Andrássy út között. Délután 14 órától pedig lezárják a Teve utca elejét, illetve a Váci út – Róbert Károly körút találkozása közelében a József Attila színház mögötti területet és környékét.

Egyébként már kedden hajnaltól tilos parkolni az ’56-osok terén, illetve az Olof Palme sétányon, egészen hétfő éjfélig. Szerdán reggel 8 órától csütörtök éjfélig tilos parkolni a Széchenyi rakpart és az Olimpiai park közötti parkolóban, annak mindkét oldalán a Markó utca és a Balaton utca közötti területen. Szerdán este 8-tól már nem lehet megállni a Kossuth téren és környékén.

Szerdán este 18 órától csütörtök éjfélig tilos parkolni a Várban a Dísz tér környékén is. Csütörtökön a várbeli rendezvény helyszínét reggel 8 óra és éjfél között le is zárják, ez a Tárnok utcát érinti a Szentháromság tér és a Dísz tér között.

A kiemelt kockázatúnak ítélt rendezvények környékén kordonozások is lesznek. A helyszínek: Kossuth tér, Olimpiai park, Szabadság tér, Bajcsy-Zsilinszky út, Opera és környéke, a Teve utca és a József Attila Színház mögötti terület. A kordonozások a legtöbb helyszínen érintik a környező utcákat is.

Lezárások lesznek csütörtökön a Bécs-Pozsony-Budapest Szupermaraton futóverseny miatt, szakaszosan és időszakosan reggel 9 óra és dél között a következő útvonalon: Budakeszi út – Jánoshegyi út – Tündérhegyi út – Mátyás király út – Istenhegyi út – Orbán tér – Istenhegyi út – Kékgolyó utca – Magyar Jakobinusok tere – Déli pályaudvar aluljáró – Déli pályaudvar parkoló – Krisztina körút – Szarvas tér – Lánchíd utca – Clark Ádám tér – Lánchíd – Roosevelt tér – Eötvös tér – Pesti alsó rakpart – Jászai Mari tér – Szent István körút – Nyugati tér – Teréz körút – Oktogon – Andrássy út – Hősök tere – Kós Károly sétány.

A rendőrség a szerdai és csütörtöki fővárosi rendezvények közül összesen húszat minősített kiemelt kockázatúnak. Ezek többségében az állami rendezvények, illetve azon szervezetek demonstrációi, amelyeken korábban is voltak rendbontások. A rendőrség fokozott ellenőrzést tart, vagyis mindenkit átvizsgálhatnak. Az új biztosítási taktika szerint nem a mindenáron való kiszorítás, hanem a rendbontók mielőbbi kiemelése – majd gyorsított eljárásban való bíróság elé állítása – a cél.

Az aktuális forgalmi helyzetről a rendőrség erre a célra fenntartott, ingyenesen hívható telefonszámain érdeklődhet bárki. Ezek a 0630-500-4423 és a 0630-311-3946.