OKTÓBER 23 – Gyurcsány: 1956 vitathatalan szimbolikus alakja a mártír miniszterelnök

Nagy Imrében a szabad, demokratikus Magyarország minden polgára tisztelheti a forradalom miniszterelnökét, a 20. század egyik legbátrabb férfiét -mondta Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök csütörtökön, a felújított Nagy Imre Emlékház avatásán. 1956 vitathatalan szimbolikus alakja a mártír miniszterelnök – tette hozzá.

A kormányfő szerint Nagy Imre azzal együtt összekötő kapocs lehet Magyarországon, hogy baloldali poltitkus volt, hiszen jobboldaliak és keresztények is találhatnak olyat tettet, eszmét Nagy Imrénél, ami követendő. Gyurcsány Ferenc csütörtökön arról is beszélt, hogy Nagy Imre temetésénél nagyon sokan tolongtak a koporsónál, most viszont úgy látja mintha kevesebben lennének. A miniszterelnök szerint bár unokái nagyon sokat tesznek Nagy mre emlékének ápolásáért, nem szabad hagyni, hogy Nagy Imre és öröksége az unokák személyes ügye legyen, mert az ország ügye kell legyen.

Nagy Imre kivégzése 50. évfordulója előtt tisztelegve 2008-ban a Nagy Imre Emlékházat és az ott látható kiállítást teljesen felújították, és 52 év után sikerült hazahozni Szerbiából a mártír miniszterelnök írásait, amelyet ugyancsak csütörtökön vett át a Magyar Országos Levéltár nevében Dr. Gecsényi Lajos főigazgató megőrzésre.

Jánosi Katalin, a mártír miniszterelnök unokája azt mondta: a politikai tisztességnek van arca Magyarországon és ez az az arc Nagy Imre vonásait viseli.