OKTÓBER 23. – Folytatódnak az ünnepi rendezvények a fővárosban

Koszorút helyezett el a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájánál csütörtökön, nem sokkal déli 12 óra után Gyurcsány Ferenc. Ugyanitt a Fidesz már megemlékezett az ’56-os forradalom és szabadságharc áldozatairól, kora délután pedig az SZDSZ tart ünnepi rendezvényt.

Gyurcsány Ferenc a központi ünnepségek után érkezett a rákoskeresztúri Új Köztemetőbe magánemberként, ahol feleségével és Lendvai Ildikóval együtt koszorút helyezett el a 301-es parcellánál. Később átsétált a Gyüjtő fogházba, ahol egykor Nagy Imrét fogvatartották. Az eseményt sem bekiabálással, sem pedig füttyszóval nem zavarták meg. A kormányfő délután 2-kor Budán, a Nagy Imre Emlékháznál mond beszédet, a mártír miniszterelnök életútját bemutató kiállítás megnyitásaként.

Sólyom László köztársasági elnök reggel az ’56-os Műegyetemi Emlékműnél helyezett el koszorút a rakparton, majd egyetemi tanárok társaságában megkoszorúzta a Piarista közben található emléktáblát. Később Pálinkás Józseffel, az Akadémia elnökével együtt koszorúzott a Roosevelt téren lévő emlékműnél, innen ment az állami ünnepségekre. Az államfő még délután több napra Erdélybe, Székelyföldre látogat.

A Fidesz képviseletében Navracsics Tibor frakcióvezető és Deutsch Tamás elnöki kabinetfőnök délelőtt szintén koszorút helyezett el a rákoskeresztúri Új Köztemetőben. A párt az idén nem tart ünnepi nagygyűlést. Orbán Viktor pártelnök 16 órakor a Budai Várban, a budai polgármesterek közös megemlékezésén mond majd beszédet.

Az SZDSZ képviselői ugyancsak a rákoskeresztúri Új Köztemetőben tartanak megemlékezést kora délután. A koszorúk elhelyezése után Fodor Gábor pártelnök mond beszédet.