OKTÓBER 23 – fel nem robbant molotov koktélokat találtak a Markó utcában – véget értek a tüntetések

Fel nem robbant molotov-koktélokat találtak a rendőrök a Markó utcában, ahová a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom, illetve a Magyar Önvédelmi Mozgalom tüntetőit szorították be a rendőrök csütörtökön este. A tüntetők a József Attila Színház mögött, a Teve utcánál tartott rendezvényről vonultak az Astoria felé azokkal együtt, akik a Terror házánál tartott demonstráció helyszínétől elvonulva, út közben csatlakoztak hozzájuk. A be nem jelentett vonulás, így a radikális oldal demonstrációi este kilenc óra után a Markó utcai akcióval véget értek.

A 64 Vármegye tüntetői a Teve utcától a Dráva utcához mentek, majd ott csatlakozott hozzájuk egy körülbelül 150 fős csoport, akik a Terror Házától a Ferdinánd hídon keresztül érkeztek. A be nem jelentett vonulás résztvevőit hátulról követő rendőrök a Hegedűs Gyula utca és a Szent István körút sarkán állták el a visszavonulásuk útját, miközben a körút felől egy nagyobb rendőri egység a tömeg egy részét – néhány tucat embert – beszorította a Hegedűs Gyula utcába. A tömeg nagyobbik fele – két-háromszáz ember – tovább vonult, őket a Markó utcába szorították be, ahonnan igazoltatás után, egyenként engedték el őket.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint a Hegedűs Gyula utcánál több tucat embert igazoltattak a vonulók közül, de agresszió, támadás nem történt. A rendőrök senkit nem bántottak és a tüntetők sem léptek fel támadóan.

A Markó utcánál beszorított tömeget egyenként engedték ki, igazoltatás után a rendőrök. A Független Hírügynökség tudósítója szerint elfogták Budaházy Györgyöt – a radikális jobboldal egyik ismert hangadóját – és úgy tudni, Toroczkay Lászlót is, a 64 Vármegye vezetőjét.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Markó utcánál fel nem robbant molotov-koktélokat találtak a rendőrök. Többen nem voltak hajlandóak igazolni magukat, illetve levenni a csuklyát a fejükről, őket előállították.Végleges adat arról még nincs, hogy az este összesen hány embert állítottak elő.