OKTÓBER 23. – Családi programok az ’56-osok terén

Nyitott múzeumok, kerekasztalbeszélgetések, pénzverde, filmstúdió és gyerekrajz kiállítás – a többi között ilyen programok várják az érdeklődőket csütörtökön az ’56-osok terén. A Szabadság téren pedig péntektől tekinthető meg az “1956 a Föld körül” című fotókiállítás.

Három általános iskola diákjainak 56-os rajzait nézhetik meg az érdeklődők október 23-és 26-a között az 56-osok terén. A meghívásos gyerekrajzpályázat 30 legjobb alkotása arról árulkodik, hogy egy mai tizenéves számára mit jelent 1956. A tanulók Csics Gyula korabeli naplója alapján rajzolhatták meg benyomásaikat a több mint ötven évvel ezelőtti októberi napokról. Csics Gyula 1956-ban volt 12 éves, és október 23-án elhatározta, hogy naplót vezet a forradalomról.

Csütörtök 11 órától várja a családokat és a gyerekeket a Nyitott Múzeum, szintén az ’56-osok terén. Történelmi élőképsorozat és interaktív színházi programok idézik meg az 50-es évek és a forradalom napjait, korabeli járművek kiállításával. A Nyitott Múzeum kiállításhoz kapcsolódik három múzeumsátor is: kettő a forradalom utcai harcait és a korabeli lakás- és bisztró hangulatát idézi, a harmadik pedig az ’50-es évek diktatúra rekvizítumait. A kiállítás 24-26 között is látogatható este 6 óráig.

A téren nyitott filmstúdiót is felállítanak, amelyben egy forradalmi utcarészletet építenek fel. Az önként jelentkező gyerekek ebben a díszletben szerepelhetnek majd, melyet több kamera is vesz. A körülbelül másfél perces filmetűdöket a gyerekek DVD lemezen megkapják ajándékba.

A szabadtéri kiállítás mellett felállított ’56-os Kerekasztalnál minden nap 15.30-tól egy órán keresztül beszélgethetnek ’56-os hősökkel az érdeklődők. Ezen kívül pénzverő gép is működik majd a téren, amellyel bárki elkészítheti saját ’56-os emlékérmét.

Október 24. és november 4. között a Szabadság téren az esti órákban is megtekinthető lesz az “1956 a Föld körül” című, szabadtéri installációkkal kiegészített fotókiállítás, amely két részből áll. A látogatók egyrészt magánarchívumokból származó, a mindennapi életet bemutató képeket nézhetik meg; a kiállítás másik része pedig azt mutatja be, hogy mi történt 1956. október 23-án a világ nagyvárosaiban miközben Magyarországon forradalom zajlott.