OKTÓBER 23. – Az Ötvenhatosok terén folytatódtak az állami megemlékezések

Az Ötvenhatosok terén folytatódtak az állami megemlékezések az ’56-os forradalom és szabadságharc 52. évfordulóján. Az ’56-os események 50. évfordulója alkalmából átadott emlékműnél közjogi méltóságok, diplomáciai testületek képviselői és 56-os szervezetek helyezték el koszorúikat.

Délelőtt 11 órakor a Magyar Honvédség díszalegységeinek közreműködésével kezdődött meg az ünnepség: a történelmi zászlók felvonulása és a Szózat elhangzása után a résztvevők koszorúkat helyeztek el az emlékműnél. A koszorúzáson részt vett az öt közjogi méltóság közül Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök és Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnök-helyettese. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke nem vett részt az eseményen.

Ezt követően a megemlékezés virágait helyezték el az emlékműnél ’56-os szervezetek és a meghívott diplomáciai testületek képviselői. 86 nagykövetség jelezte részvételét, az Ötvenhatosok terén megjelent – mások mellett – April H. Foley, Magyarország amerikai nagykövete, illetve az izraeli és brit nagykövet is.

Az ünnepélyes ceremónián a teret körbevevő kordonon kívül mindössze néhány tucatnyian gyűltek össze. Bekiabálás és füttyszó nem volt, a demonstrálók csupán egy transzparenst emeltek a magasba “Bűnbánat, jóvátétel, megbocsátás” felirattal.