Oktatókamionon tanulnak a sofőrök Debrecenben

Debrecen – Egy speciális oktatókamionon gyakorolhatnak a teherautósofőrök Debrecenben. Egy fedélzeti számítógép mindent rögzít, így ki lehet elemezni a sofőr vezetéstechnikáját. Azt is meg tudják nézni, hogyan kellett volna vezetni, hogy a legtakarékosabban üzemeltessék a teherautót.

Jövőre a buszsofőröknek, 2009-től pedig a teherautósofőröknek is minden ötévente továbbképzésen kell majd részt venniük.

Az oktatók is most barátkoznak a speciális kamionnal, amiből még csak egy van az országban. Számítógépes rendszerének köszönhetően másodpercenként rögzíti az adatokat. Figyeli a sofőr minden mozdulatát, így ki lehet elemezni, hol fékezett túl nagyot, vagy például hogyan kellett volna mennie, hogy kevesebbet fogyasszon a kamion.

Láng Zoltán, a Magánfuvarozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestületének gazdasági igazgató-helyettese azt mondta, hogy az autóbusz sofőröknek 2008-tól, a teherautó vezetőknek 2009-től ötévente gyakorlati, illetve elméleti képzésen kell rész venniük.

Az Európai Unióban megpróbálják összehangolni a teherautó-sofőrök képzését. Ettől azt várják, hogy kevesebb baleset lesz az utakon. Magyarországon eddig gyakorlati továbbképzése nem volt a sofőröknek. Ezután pedig még fuvarozásismereteket is tanulniuk kell majd. Magyarországon több mint 200 ezer teherautó járja az utakat.

Az egyelőre nem derült ki, hogy a továbbképzés mennyivel növeli majd a sofőrök költségeit.