OKSZ – A kereskedők készek támogatni a magyar tejtermelőket

Budapest, 2012. május 30., szerda (MTI) – A kereskedők készek támogatni a magyar tejtermelőket, de az Országos Kereskedelmi Szövetségnek (OKSZ) nincs tudomása arról, hogy az áruházláncok kötelezettséget vállaltak volna az import UHT tej és trappista sajt levételére az üzletek polcairól – közölte a szakmai érdekképviselet szerdán.

A Vidékfejlesztési Minisztérium kedden adott tájékoztatást arról, hogy Budai Gyula parlamenti államtitkár márciusi kinevezése óta másodszor találkozott a magyarországi tejtermelők és tejfeldolgozók képviselőivel. A megbeszélésen beszámolt arról, hogy a legutóbbi egyeztetésüket követően a nagy áruházláncok képviselőivel is tárgyalt, akik ígéretet tettek arra, hogy az import UHT tejet és a külföldről érkező trappista sajtot leveszik a polcaikról.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerdai közleményében hangsúlyozza: az áruházláncok a rendelkezésükre álló eszközökkel támogatják a magyar tejtermelő és -feldolgozó ipart, ugyanakkor a lakosság vásárlóerejének csökkenése szükségessé teszi az alacsonyabb árfekvésű tejtermékek forgalmazását is, és a vásárlók nem foszthatók meg a választás lehetőségétől.

A minisztérium és az áruházláncok képviselői között valóban megindult az egyeztetés, amelynek második találkozójára ezen a héten kerül sor. Az áruházláncok természetesen készek a további egyeztetésekre annak érdekében, hogy valamennyi érintett fél számára kedvező megoldások szülessenek a magyar termékek piacra jutásának bővítése érdekében – írja közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség.

A Vidékfejlesztési Minisztérium keddi tájékoztatása szerint a tejtermelők a megbeszélésen elmondták, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása óta nem kezelték problémájukat súlyának megfelelően, ezért is kerültek nehéz helyzetbe az uniós túltermelés és a nyerstej átvételi árának csökkenése miatt.

A megbeszélésnek aktualitást adott az is, hogy az Országgyűlés éppen az egyeztetés napján folytatta le a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény módosítására vonatkozó indítvány általános vitáját. (A törvénymódosítás tervezett hatályba lépésének időpontja július elseje.)

A megbeszélésen az államtitkár emlékeztetett arra: a parlament elé terjesztett törvényjavaslatban új szabályként jelenik meg a diszkriminatív árazás tilalma. Ennek köszönhetően kiküszöbölhető például, hogy azonos termékek esetén más-más árrést alkalmazzanak a magyar, illetve a külföldi árunál. Az államtitkár még a héten, pénteken a nagy áruházláncok képviselőivel is tárgyal ugyanebben a témában.

– MTI –