Okosabbak és korszerűbbek is lesznek a mentőhelikopterek Miskolcon

Akt.:
Munkában a jelenlegi miskolci mentőhelikopter
Munkában a jelenlegi miskolci mentőhelikopter - © Fotó: ÉM
Miskolc – Kilenc új mentőhelikopter áll szolgálatba év végéig a hazai légimentő bázisokon.

Akár már áprilisban feltűnhetnek az égen az első gépek abból a mentőhelikopter flottából, melyek beszerzéséről a kormány tavaly határozott. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a kö­zelmúltban az M1 aktuális csatornán beszélt a fejlesztésről, amikor kijelentette: az új gépek sokkal korszerűbbek, hiszen például a jelenlegiekkel ellentétben már az éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek.

Korszerűbb felszerelés

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, az eddig használt Eurocopter (EC) 135 típusú helikopterek osztrák tulajdonban voltak, és a magyar mentőszolgálat bérleti szerződés keretében használhatta azokat úgy, hogy tartalék helikopter hazánkban nem állt rendelkezésre, szükség esetén azt is az osztrák bérbeadónak kellett biztosítania.

„A kilenc, most beszerzett EC135P2+ típusú gép már magyar tulajdonban fog működni, felszereltségük pedig felülmúlja a korábbiakét. December 31-ig valamennyi új mentőhelikopter meg­érkezik és a szükséges műszaki és egyéb teendők elvégzése után állnak majd szolgá­latba.”

A szóvivő kiemelte, a gépek a legmodernebb mentéstechnikai eszközöket, lé­le­geztető és újraélesztő berendezéseket, illetve ultrahangot is tartalmaznak, így a jelenlegi gépek egészségügyi felszereléséhez ké­pest is előrelépést jelentenek az új helikopterek. Ráadásul az EC135P2+ típusú gépek fejlettebb radar- és navigációs berendezésekkel, robotpilótával, valamint éjjel­látó képességgel is rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a műszerezettségnek köszönhetően megvalósulhat a közeljövőben az éjszakai légimentés is.

– Mindemellett a gépek alkalmasak lesznek kötéltechnikai mentésre is, így új képességekkel gyarapítják a magyarországi légimentést –tette hozzá.

Kiváló állapotban

Sajtóhírek szerint egyébként a beszerzett új mentőhelikopterek korábban Norvégiában álltak szolgálatban, viszont kiemelkedő minőségű üzemeltetés mellett. Ez azt jelenti, hogy az állapotuk nagyon jó, a gyártó Airbus Helicopters hivatalos tanúsítványai szerint még tíz évig különösebb felújítás nélkül tudják ellátni a légimentési feladatokat Magyarországon. Ehhez jön még hozzá – ugyancsak korábbi sajtóinformációk alapján –, hogy a gépek tíz év múlva is igen jelentős piaci értéket képviselnek majd.

A hazai légimentést hét bázisról – Balatonfüred, Budaörs, Debrecen, Miskolc, Pécs, Sármellék és Szentes – a Magyar Légimentők Nonprofit Kft. látja el. A mentési feladatokat jelenleg napkeltétől napnyugtáig ügyeleti időben végzik, évente átlagosan közel kétezer-ötszáz esethez vonulnak – írja honlapján a nonprofit cég. Az éjszakai mentésre alkalmas gépekkel ez is megváltozhat majd, azonban információink szerint a nonstop légimentés csak később indul el.

Lesz tartalék is

A kilenc gépnek hála, lesz viszont elegendő mentőhelikopter akkor is, ha tervezett karbantartások vagy egy esetleges műszaki hiba következik be bármelyik bázishoz tartozó gépen.

– Ezek a tényezők sem okoznak átmeneti leállást a mentési tevékenységben, vagyis fejlődhet a légimentés rendelkezésre állása és területi lefedettsége is – tette hozzá Győrfi Pál.

A hazai légimentésben a mostanihoz hasonló volumenű fejlesztés egyébként utoljára több mint tizenkét éve kezdődött: ekkor kezdték meg a régi orosz gyártmányú Mi-2-es mentőhelikopterek cseréjét, ekkor hozta létre az OMSZ egy kormányhatározat értelmében a légimentésért felelős nonprofit kft. és bővítették ötről hétre a bázisok számát is.

Tajthy Ákos


Budapest - Olyan új helikoptereket állítanak szolgálatba Magyarországon, amelyek éjszakai mentésre is alkalmasak lesznek - mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója hétfő reggel az M1 aktuális csatornán. A főigazgató elmondta, áprilisban állhatnak szolgálatba az új mentőh...

GPS-eket kaptak ajándékba a mentők
Miskolc - Tíz GPS-t kapott a mentőszolgálat a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrendtől. Manapság, az intelligens kütyük korában, már szinte minden olyan sofőr rendelkezik különböző navigációs eszközökkel, aki gyakran van úton. A modern mentőautókban is beépített helymeghatározó esz...

Az új autó
Ózd - Új esetkocsival gazdagodott az Ózdi Mentőállomás gépjárműparkja. Az Országos Mentőszolgálat biztosította az autót, amely december végétől rója az ózdi utcákat. Jelenleg öt jármű látja el a várost és környékét, ezek között már csak egy van, amely régebbi típusú, a tervek szerint év végéig az...