Okos közműmérési megoldást vezetett be a KOM Zrt. Észak-Magyarországon

Miskolc – A Központi Okos Mérés Zrt. (KOM) egy központi intelligens hálózati mintaprojektnek köszönhetően csaknem 20 ezer fogyasztó közműóráit méri okosan az északkelet-magyarországi régióban, ez pedig megalapozza az okos hálózati rendszer belföldi kiépítését – mondta Molnár Gábor, a cég vezérigazgatója szerdán Miskolcon sajtótájékoztatón.

A társaság vezetője közölte: mintaprojektben vizsgálják az országos okosmérési hálózat kialakításának lehetőségeit, több mint 100 ezer fogyasztási végpontot kiválasztva a villamosenergia, földgáz, víz és távhő rendszerből.

Kiemelte: a programban kiemelt szerepet kapott az északkelet-magyarországi régió, itt számos új technológiai megoldást alkalmazva, komplex módon valósítja meg a zrt. a központi intelligens hálózati mintaprojektet.

Hozzátette, ennek köszönhetően Miskolcon az önkormányzati tulajdonú közműszolgáltatók és a cég összefogásával sikerült összközműves mérési modellt létrehozni, kapcsolódva a borsodi megyeszékhely okosváros törekvéseihez.

A régióban kialakított okosmérési rendszerben szintén fontos szerepet tölt be a Bükk-térségi Leader Egyesület, amelynek több mint 150 tagja közül számos település, intézmény vesz részt a programban a napelemes rendszereinek termelés-mérésével. Ezáltal nemcsak a fogyasztás, hanem a megújuló energia is helyet kap a projektben – mondta.

– MTI –