Okos kártyájuk lehet a miskolciaknak

Okos kártyájuk lehet a miskolciaknak
Miskolc – Számos szolgáltatást olcsóbban vehetnek majd igénybe a kártyás miskolciak. Az állandó lakosok. Vannak kérdéseik.

Megírtuk: lakossági kártyát vezet be a miskolci önkormányzat. 2009. július 1-jén startol a kártya(rendszer).

Fidesz-javaslatra fogadta el a képviselő-testület a kártya gondolatát, bevezetését, a kidolgozáson együtt munkálkodtak a városvezető kormányzati oldallal, illetve az egyes területek szakembereivel. A kedvezményeket biztosító városkártya – amint a közgyűlési előterjesztés fogalmaz – nemzetközi és hazai példákra támaszkodva és ezek pozitív tapasztaltait és gyakorlatát ötvözve jött létre. A miskolci állandó lakosok vehetik igénybe a kártyás szolgáltatásokat, amelyek körét a későbbiekben bővíteni kívánják.

Tíz-harminc százalék

Jelenleg főleg önkormányzati tulajdonú cégek, intézmények vannak a kedvezményt adók között, de nem, kizárólag.Ami már biztosnak tűnik: tömegközlekedésben minimum 10 százalékot spórolnak meg a kártyások, a parkolásnál úgyszintén, a taxizásnál 20 százalékot, uszodában, sportcsarnokban, jégcsarnokban 30-30 százalékot. Tankolásnál pedig 10 forintot literenként.

Hogy ez hány taxis cégre vonatkozik, hány benzinkútra, és vajon a sportcsarnok mely rendezvényeire igen, és melyekre nem (például, amikor bérbeadják a csarnokot egy főváros szervezésű koncertre, akkor aligha), az majd kiderül, idejében. Mint ahogy az is, hogy kik-mik kapcsolódnak még be. Addig és azután. Aligha maradnak ki a sorból a múzeumok, és nyilván ad kedvezményt a Diósgyőri vár, a vadaspark, a színház.

Felmerült – az Észak-Agora Miskolcon és a BOON-on –, hogy miért kell fizetni a kártyáért (2009-ben 2700 forintot), illetve milyen alapon kerülnek hátrányba a nem miskolciak, akik ugye ki vannak rekesztve a lehetőségből.

Kirekesztve?

Dr. Szinay Attila, a miskolci Fidesz-frakció vezetője, a javaslat egyik előterjesztője kérdésünkre elmondta: szinte mindenütt pénzt kérnek a kártyáért. Nem nagy összeget, de mégis. Mégpedig azért, mert az a tapasztalat, hogy ami ingyen van, azt kevésbé becsülik. Egyébként alapos felmérést végeztek a tervezéskor, a közvéleménykutatás eredményeként jött ki ez az összeg, mint olyan, amit az emberek elfogadnak.

Hogy a másutt élők hátrányt szenvednének? A miskolciak élveznek előnyt. Erről szól ez a kártya. Mint ahogy más városok hasonló kártyája.

Még egy kérdés: a nem kártyatulajdonos miskolciak adójából fizetik a kedvezményt adó cégek, intézmények a kártyások miatti bevételékiesést? Dr. Szinay Attila szerint nem, hanem a nem miskolciak „fizetik meg” a különbözetet. A Fidesz frakcióvezetője fontosnak tartotta még elmondani, hogy a kártya egyfajta elektronikus pénztárca is lesz, és reményeik szerint például a villamoson „jegyként” is szolgál majd. De más, okos funkciói is lesznek, lehetnek.

Népszerű az újvárosi kártya
Öt esztendővel ezelőtt vezették be a Tiszaújváros Kártyát, amely számos kedvezményt nyújt a helyben lakók számára – közölte Ferenczi László ,polgármesteri tanácsadó. A kártyát – amelyet mindig áprilisban állítanak ki, és két évig érvényes – az önkormányzat döntése alapján helyi lakosok térítésmentesen kapják. Tulajdonosa a helyhatóság által fenntartott intézmények közül a termálfürdőben 50, a sportcentrumban és a művelődési központban pedig 10 százalékos kedvezményre jogosult (de más helyszíneken tartott rendezvényeken is használható). Egy benzinkúton és néhány magánkereskedőnél pedig olcsóbban vásárolhatnak a kártyabirtokosok. A tapasztalatok kedvezőek, a tiszaújvárosiak évek óta nagy számban igénylik és szívesen használják települési kártyájukat.