OKM: az egyetemeknek egy hónapjuk lesz az ösztöndíjak felosztására

Alaptalannak tartja az oktatási tárca a HÖOK aggodalmait az ösztöndíjak őszi kifizetésével kapcsolatban. A hallgatói juttatások és térítések új rendjéről szóló kormányrendeletet még márciusban kihirdetik, így az intézményeknek lesz egy hónapjuk arra, hogy felkészüljenek az őszi félév kifizetéseire – olvasható az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) csütörtöki közleményében.

A kormány január 24-i ülésén fogadta el a hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő térítésekről szóló kormányrendeletet. Ezt a szaktárca közlése szerint még márciusban közzé teszik. Mivel a felsőoktatási intézményeknek legkésőbb 2007. április 30-ig kell megalkotniuk térítési és juttatási szabályzataikat, az egyetemeknek és főiskoláknak egy hónapjuk lesz arra, hogy átálljanak az új szabályozásra – fogalmaz a közlemény.

A hallgatói ösztöndíjak kifizetése semmilyen körülmények között nem kerülhet veszélybe, hiszen a felsőoktatási hallgatók juttatásáról szóló tavalyi kormányrendelet jelenleg is érvényben van és július 31-ig hatályos. Az új szabályozás augusztus elsején lép életbe – közölte az OKM.