OKM: az állam nem vonul ki a normatív finanszírozás rendszeréből

A kormány továbbra is a minisztérium és a szakma képviselőivel közösen kidolgozott oktatási reformhoz tartja magát, az állam pedig nem tervezi, hogy kivonul a normatiív finanszírozás rendszeréből – mondta újságíróknak az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára pénteken.

Arató Gergely a felsőoktatás radikális átalakítását célzó javaslatra reagált ezzel, amelyet Bokros Lajos volt pénzügyminiszter dolgozott ki a hat legnagyobb itthoni egyetem gazdasági tanácsainak közreműködésével. Eszerint minden hallgatónak egységes tandíjat kellene fizetni, ez alól csak a diákok azon 15-20 százaléka mentesülne, akiket a hallgatói önkormányzat rászorulónak ismer el. Az államnak csak az egyetemek infrastruktúráját kellene biztosítania, az oktatók bérét a tandíjak fedeznék. Azokat az intézményeket, ahol az oktatás színvonala nem éri el a kívánt szintet, bezárnák, azok pedig, amelyek az átlagosnál jobb teljesítményt nyújtanak, kiemelt állami finanszírozást kapnának. A javaslat az oktatók közalkalmazotti jogállását is megszüntetné.

A hallgatók, a rektorok, a szakszervezetek és az oktatók képviselőit tömörítő Felsőoktatási Kerekasztal ülésén elhangzottak alapján a tervezet nem tükrözi a szakma többségének véleményét – mondta Arató Gergely. A tervezet ugyanakkor fontos vitaindítónak számít, ezért a szaktárca arra biztatja a felsőoktatás résztvevőit, hogy vegyenek részt az ehhez hasonló elképzelések megvitatásában – tette hozzá.