Friss hírek

2009.04.29. 11:44

Visszaélt erőfölényével a Mavir Zrt.?

<p>A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR) ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal, gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt - derül ki a GVH szerdai közleményéből.</p>

Hazánk jelentős mennyiségű áramot importál. A versenyhatóság információi szerint a rendszerirányító MAVIR, az ukrán-magyar határszakaszon, 2008 áprilisa és 2009 januárja között olyan gyakorlatot folytatott, amely alkalmas volt az Ukrajnából Magyarországra érkező villamosenergia kereskedelem korlátozására.

Igaz ugyan, hogy a MAVIR magatartása idén február óta jelentősen megváltozott, de a vizsgált időszakban, az teljes hazai villamosenergia kereskedelem korlátozására is alkalmas lehetett. Emiatt az Ukrajnából érkező áram csak kerülő úton, Szlovákia, vagy Románia felöl jöhetett be hazánkba. Ez jelentős többletköltséget eredményezhetett, az egyik legolcsóbban beszerezhető villamosenergia árában, továbbá kizárhatta a piacról a versenytársakat, ezzel csökkentve a Magyarországra importált áram mennyiségét.

Az eljárás megindítása még nem jelenti azt, hogy a MAVIR jogsértést követett el. A vizsgálat célja a tények tisztázása és a feltételezett jogsértés bizonyítása, erre 180 napja van a Versenyhivatalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!