OKF: a szén-monoxid-mérgezéses balesetek kis ráfordítással megelőzhetők

Szén-monoxid-mérgezés
Szén-monoxid-mérgezés
Budapest, 2012. október 5., péntek (MTI) – Az idén már 93 alkalommal kellett szén-monoxid-mérgezés miatt beavatkozniuk a katasztrófavédelem szakembereinek, pedig az ilyen balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetők lennének – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-vel.

Az OKF tájékoztatása szerint a szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, a legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés vagy gázüzemű berendezés okozza. A közleményben azt írták: a tapasztalatok alapján egyértelműen megállapítható, hogy az esetek nagy része szabálytalan kivitelezés, a berendezés időszakos ellenőrzésének és karbantartásának elmulasztása vagy a szellőzőelemek lezárása miatt következett be.

Felhívták a figyelmet arra: Magyarországon minden évben több száz szén-monoxid-mérgezéssel járó eset következik be, közülük többtucatnyi halállal végződik. Szén-monoxid a tökéletlen égés során szabadul fel, veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, nem irritáló gáz, de ha a levegőben a koncentrációja eléri az egy százalékot, másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés – áll a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy ezért rendkívül fontos a megelőzés, és viszonylag kis anyagi ráfordítással is lehetséges: a szén-monoxid-érzékelők megbízhatóan jelzik a CO-koncentráció emelkedését. Jelenleg azonban a magyar háztartások csak kis részében van ilyen eszköz – tették hozzá.

A közleményben szintén fontosnak nevezték, hogy az állampolgárok minden fűtési szezon előtt ellenőriztessék a tüzelő-, fűtőberendezések és a kémények állapotát, lehetőleg olyan szakemberrel, aki a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégzésére is jogosult. Rendszeresen kell szellőztetni azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések vannak, így is megakadályozható a mérgező gázok felhalmozódása.

– MTI –