Friss hírek

2008.12.23. 05:48

Elhunyt a guineai államfő

<p>Életének 74. évében hétfő éjszaka elhunyt Lansana Conte guineai államfő, aki 24 éven át vezette vasszigorral a nyugat-afrikai országot. Ahmed Tidiane Souare miniszterelnök negyvennapos gyászt rendelt el az országban, ahol az elnök halálhírének bejelentése után félárbocra engedték az állami lobogókat.</p>

Televíziós beszédében a miniszterelnök nyugalomra és önmérsékletre intette a guineaiakat, és közölte, hogy az államfő temetésével kapcsolatban később intézkednek. Mint mondta, az elnököt hosszú betegség után érte a halál.

Lansana Conte 1984 áprilisában egy katonai puccs során került az ország élére, egy héttel Guinea első elnöke, Ahmed Sekou Toure halála után. Az első demokratikus elnökválasztást 1993-ban tartották az országban, amikor Conte megőrizte államfői székét.

A súlyos cukorbetegséggel és állítólag leukémiával kezelt elnök nemcsak láncdohányos volt, de korábban már emlékezetkiesései is voltak. Az államfő alkalmatlanságát hirdető ellenzéki tüntetők tavaly heteken át demonstráltak az idős politikus lemondását követelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!