Ők ott lesznek a miskolci musical színpadán

Kerekes Dorina (balról) és Handa Eszter
Kerekes Dorina (balról) és Handa Eszter - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Ismét a musical városa lesz Miskolc. A már befutott énekesek együtt lépnek fel az ifjú tehetségekkel.

A 6. születésnapját ünneplő Musical és Miskolc Gála az idén is sok-sok szárnyait próbálgató pályakezdő művésznek ad bemutatkozási lehetőséget szeptember végén a Művészetek Házában. Ők a Miskolcról elszármazott, de már befutott, országos karriert magukénak tudható művészekkel énekelhetnek majd egy színpadon. A műsor még titkos, a szereplőgárda is körvonalazódik, de azt már tudni, hogy két, Nyékládházán élő tehetség biztosan ott lesz az idei Musical és Miskolc színpadán: a 10 éves Kerekes Dorina Petra, valamint Handa Eszter, aki a Miskolci Szimfonikus Zenekar kommunikációs menedzsere.

A rutinos tízéves

Dorina fiatal kora ellenére rutinos énekesnek számít, hiszen már tavaly is meghívták a Musical és Miskolc színpadára. Az idén pedig ismét egyenes út vezetett a gáláig, mert tavasszal megnyerte a Hangok Varázsa Tehetségkutató Versenyt musical kategóriában a saját korosztályában. Ezt a válogatót tulajdonképpen a gálát is szervező, Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány rendezi meg minden évben miskolci és Miskolc környéki fiatalok számára.

– Már hároméves koromban is mindig énekeltem, de igazából az iskolában figyelt fel rám az énektanárom, ­Berecki Zita. Felléptem különböző ünnepségeken, és versenyekre is jártam. Nagy élmény volt számomra a tavalyi Miskolc és Musical Gála is, ahol Pető Zsófi színésznővel énekeltem a Nyomorultakból a Kis­embert és az Anasztáziából a Vár a múlt című musicaleket. Zsófi nagyon kedves volt, rengeteget gyakoroltunk együtt, mindenben segített nekem. Amikor ott voltunk együtt a színpadon, úgy éreztem magam, mintha már én is híres színésznő lennék. Amikor fellépek, teljesen más embernek érzem magam, mint a hétköznapokban. Egyébként azt mondják rólam, hogy csendes, visszahúzódó gyerek vagyok, de a színpadon teljesen bele élem magam a szereplő gondolataiba, érzéseibe, és ott nem félek semmitől – sorolja élményeit lelkesen ­Dorina. Magyarázatot ad arra is, miért épp a musicaleket kedveli.

– Számomra azokat könnyű elénekelni. Sok olyan mesét néztem, amiben énekelnek is a szereplők, és ezek a dalok valahogy a fülembe másznak. Biztosan azért, mert szépek és szívhez szólóak – fogalmaz a tehetséges kislány. Hozzáteszi: nyáron a Hangvarázs Musical táborban is járt, amit szintén a Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány szervezett. Itt aztán a hivatásos színészek és énekesek segítségével minden olyasmiről tanultak, amire egy musical­énekesnek szüksége van.

– A színészek közül Pető Zsófi az egyik kedvencem, vele léptem fel tavaly, és Cselepák Balázs, aki a gála művészeti vezetője, a válogatók zsűritagja, mindig vicces és kedves – teszi hozzá Dorina.

Hatalmas lehetőség

Handa Eszterről kevesen tudják, de színészi és zenei múltja is van. A Zrínyi Ilona Gimnázium drámatagozatára járt, 16 éves korától egy rockzenekarban énekel, de alapítótagja volt a Miskolci Musical- és Dalszínháznak. Itt kezdődött a kapcsolata a musical műfajával. Érettségi után elkerült más városba főiskolára, majd dolgozni kezdett, így nem maradt ideje a dalszínházra, hiszen ott egész estés előadásokat állítottak össze, ami sok időt vesz igénybe.

h

– Ezért is örülök a Miskolc és Musical Gálának, mert ­visszahozta az életembe a zenét, de nem veszi el az összes a szabadidőmet, így jut időm a családomra, a munkámra és a sportra is – mondja Eszter.

Ő is rutinos fellépőnek számít, hiszen már negyedszer hívták meg a gálára.

– Miskolcon és környékén hiánypótló, amit a Zenita Alapítvány képvisel. Az, hogy felkutatja, tanítja a fiatal tehetségeket és fellépési lehetőséghez juttatja őket. Emlékszem, az én gyerekkoromban még nem voltak ilyen lehetőségek a musical műfajában, legfeljebb népdaléneklési, vagy kórusversenyen vehettünk részt. A Musical és Miskolc Gála azonban hatalmas lehetőség az ifjú tehetségeknek, hiszen nagyszínpadon, nagyközönség előtt fellépni, ráadásul olyan művészekkel, akik szinte már mindent tudnak a szakmáról, óriási élmény és semmi mással nem összehasonlítható.

Ajándék

A gyerekek számára az a legnagyobb ajándék, hogy együtt dolgozhatnak azokkal az emberekkel, akiktől nemcsak szakmát, de emberséget, színpadi alázatot is tanulhatnak. Igazi példaképek lehetnek a résztvevők számára, a Musical és Miskolc művészei – fogalmazott Eszter, hozzáfűzve –, szerencsés vagyok, mert a munkám során is életem része a zene, bár csak a háttérben dolgozom, de így is boldoggá tesz, hogy a ­Miskolci Szimfonikus Zenekarhoz tartozom. A Musical és Miskolc Gálán többek között Jancsó Dórával léptem fel az elmúlt években, akit nagyon szeretek, együtt találtuk ki, hogyan álljon ­össze a produkciónk, milyen mozgások legyenek benne. Nagy élmény volt Tunyogi Bernadettel is énekelni, aki példaképem, s végig partnerként kezelt engem. Rendkívül emlékezetes számomra a tavalyi finálé, ahol minden fellépő a szín­padon volt, és a Hairból énekeltük a Jöjj el napfényt! Katartikus élmény volt – osztja meg ­velünk élményeit Eszter.

Hegyi Erika