Ők is védenék az országot és Miskolcot is

Benkő Tibor
Benkő Tibor - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Folyamatos az önkéntes területi tartalékosok toborzása.

„Az önkéntes területvédelmi tartalékosok kiemelt szerepet töltenek be az ország külső és belső védelmében – jelentette ki dr. Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén vett részt és mutatta be a tartalékos rendszer jelentőségét és feladatait. Mint mondta, elsőként a védelmi tartalékosok rendszerét állították vissza 2011-ben, majd őket követték egy évvel később a műveleti tartalékosok. „Ők nem mások, mint korábban szolgálatot teljesítő katonák, rendőrök, tűzoltók, akik tapasztalataikkal rutinjukkal sokat jelentettek az ország védelmi képességének javításában.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszert a kormány azért hívta életre, hogy járási szinten olyan állomány (katonai kifejezéssel élve: századok) jöjjön létre, akiket helyben lehet bevetni különleges helyzetekben, akár természeti katasztrófa idején. Tavaly indult el a toborzás, és idén már megalakult az ország keleti, illetve nyugati részének önkénteseit magába foglaló két ezred. A cél, hogy 2026-ra 20 ezer főre gyarapodjon az ország önkéntes tartalékosállománya.

Megyei eredmények

Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén kormánymegbízottja elmondta, hogy a tavalyi második félévben a megyében is megkezdődött az önkéntesek toborzása, és idén januárban megtörténtek az első szerződéskötések. Ma már 277 önkéntes szolgál a megyében. Megyei cél, hogy 2026-ra 1600-ra nőjön az állomány, azaz minden járásnak legyen egy századnyi önkéntese.

ÉM-SZB