Ők hozták el a zene ünnepét

Miskolc – Az Alliance Francaise 1884-ben alakult meg Párizsban. 1931 óta működik Magyarországon. Miskolcon a TIT-tel kötött szerződés alapján 1987-ben kezdte meg működését nyelvtanfolyamok és kulturális programok szervezésével.

Eddig hatezren

1990-ben a francia klub tagjainak a kezdeményezésére egyesületté alakult, amelynek célja: Miskolcon népszerűsíteni a francia nyelvet, tömörítse mindazokat, akik a francia nyelvet és kultúrát szeretnék megismerni.
Kossuth utcai székhelyén – az önkormányzat támogatásával – nyelviskolaként, dokumentációs központként és kulturális intézetként fogadja az érdeklődőket. A nyelvoktatásban a legkorszerűbb módszerek alkalmazásával optimális csoportlétszámmal működik, indulása őta mintegy hatezer beiratkozást regisztráltak.

Népszerűek azok a nemzetközi nyelvvizsgák, amelyeket a 2000 óta akkreditált vizsgaközpontként szerveznek, eddig mintegy 250 teljes vagy részleges nemzetközi vizsgabizonyítványt állítottak ki.

Irány Párizs!

Jól felszerelt könyvtár segíti a nyelvtanulást, enciklopédiák, szakkiadványok mellett számos multimédiás ismerethordozó kölcsönözhető vagy helyben tanulmányozható.

Az intézet kiemelten támogatja az általános és középiskolai francianyelv-oktatást, számos tematikus kiállítást, és irodalmi programot szervezett a diákok számára. Intenzíven támogatja a két tanítási nyelvű oktatást a városban.

Az Alliance Francaise lehetőséget kínál a francia szakos tanárok továbbképzéséhez, ösztöndíjakat adott Párizsba itteni diákoknak, tanároknak. Sok érdeklődőket vonzanak az általuk meghirdetett versenyek. Rendszeresen szerveznek országismereti estéket, előadásokat, ahol bemutatják Franciaország régióit, gasztronómiai és egyéb tradícióit, a klasszikus és kortárs francia kultúra irányzatait.

1988 óta az intézet kezdeményezésére szervezi meg Miskolc A zene ünnepét, amelyen a francia vendégművészek mellett Miskolc zenei életének kiválóságai is rendszeresen szerepelnek.

A Zrínyit is

A Francia Filmek Fesztiválja 1992-től várja a mozirajongókat, remek kínálattal, sokszor premier előtti bemutatókkal, új és klasszikus értékekkel.
A Frankofónia ünnepe 2000 óta van az Alliance Francaise „étlapján”. A Zrínyi Ilona Gimnázium Kiss Ernő Francia Nyelvi Központjának legfontosabb támogatója az intézet.

Az intézet az eltelt húsz évben több mint 400 rendezvénnyel színesítette Miskolc kulturális éáletét, szolgálta a francia nyelv és kultúra népszerűsítésének ügyét, szervezte a francia nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. Jelenlegi igazgatója Raymond Lardellier, elnöke Papp Gábor, akik személyes ügyüknek tekintik a szervezet sikeres működését, népszerűségének növelését.