Ők betegen is tanulnak

Akt.:
Tavaly is sok adomány érkezett a kóráhzi tagiskola számára
Tavaly is sok adomány érkezett a kóráhzi tagiskola számára - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Segítsünk a kórházi tagiskolának, hogy a beteg gyerekek is gondtalanul kezdhessék a tanévet!

Az iskolakezdés minden iskolában sok-sok szervezéssel jár, a családoknak pedig nem csekély kiadással. A szeptember elseje még nehezebb azokban a családokban, ahol beteg a gyermek és a tanévet a kórházban kell kezdenie. Bizonyára nem tudja minden olvasónk, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában általános iskola működik, mely a Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola tagiskolája.

Lapunk tavaly elhatározta, hogy a nagy sikerű karácsonyi „Segítünk” akciónk mintájára iskolakezdési „Segítünk” akciót indít. Ezt az idén szeretnénk folytatni és hagyománnyá tenni. A kórházi tagiskola számára szeretnénk tanszereket és kézműves foglalkozásokhoz szükséges anyagokat, eszközöket gyűjteni, melyekre nagy szükségük lenne a hosszú kórházi kezelés alatt álló gyerekeknek.

Felüdülés számukra

A kórházban oktató pedagógusok szerint tanítványaik valóságos kis hősök. Hiszen nekik elsősorban a betegségükkel kell megküzdeniük, és csak azután jöhet minden más. Délelőtt gyógykezeléseken vesznek részt, délután pedig, amennyiben egészségi állapotuk engedi, tanítási órákon ülnek, és szinte egyénileg foglalkoznak velük a pedagógusok, hogy mindenki a saját tempójában haladhasson. Ők olyan betegségben szenvednek, ami hosszú kezelést, lábadozást igényel. Amíg a kórházban járnak iskolába, addig a Petőfi Iskola tanulói, majd amikor vége a kórházi heteknek, ismét saját iskolájuk diákjaivá válnak.

Bizony van olyan tanuló, akinek az egész tanévet kórházban kell töltenie, sőt olyan is, aki az általános iskola mind a 8 osztályát ott végzi el. Kérjük kedves olvasóinkat, hogy segítsék a beteg gyerekek iskolakezdését. Adományaikat szeptember 10-ig várjuk szerkesztőségünkbe: Miskolc, Zsolcai kapu 3.

Amire szükség lenne

A kórházi tagiskola örülne minden tanszernek (füzetek, ceruzák, tollak, vonalzók, radírok, ecsetek, faragók), valamint olyan eszközöknek, melyeket a manuális képességfejlesztő foglalkozásokon tudnak felhasználni: rajzlap, színes papír és karton, krepp-papír, papírragasztó, olló, színes ceruza, zsírkréta és vízfesték.
A gyerekek bizonyára örülnének meséskönyveknek, a nagyobbak pedig regényeknek.

Hegyi Erika