O.J. Simpson bűnös minden vádpontban – élete végéig börtönbe kerülhet

Mind a 12 vádpontban, és azon belül emberrablásban és fegyveres rablásban bűnösnek találta az esküdtszék egy las vegasi bíróságon O.J. Simpsont szombaton. A három hétig tartó per végén több mint 13 órán át tárgyaltak az esküdtek, mielőtt meghozták döntésüket.

A bírónő közölte, hogy december 5-én hirdeti ki az ítéltet. Jogi szakértők szerint valószínű, hogy mind Simpson, mind a másodrendű vádlott, Clarence “C.J.” Stewart a legsúlyosabb büntetést, vagyis az életfogytiglani börtönt kapja. Az amerikai futball jelenleg 61 éves volt sztárja és egykori filmszínész egykedvűen hallgatta az esküdtek döntését. A tárgyalási nap végén Simpsont bilincsbe verve vitték vissza cellájába.

Az esküdtek 13 évvel azután mondták ki döntésüket, hogy O.J. Simpsont felmentették volt felesége és annak barátja megölésének vádja alól. A mostani ügy 2007. szeptember 13-án kezdődött. Ezen a napon Simpson többedmagával betört a las vegasi Palace Station kaszinó hoteljének egyik szobájába, majd fegyverrel foglyul ejtettek két férfit, akik sportereklyéket gyűjtenek. O.J. Simpson utóbb azt állította, hogy több ereklyéknek ő a tulajdonosa és tőle lopták el, de senkit nem akart bántani, csupán a tulajdonjogát akarta érvényesíteni. Szerencsétlenségére az egyik társánál magnetofon volt és az incidenst szalagra rögzítette, amit aztán eladott egy internetes portálnak.

O.J. Simpsont volt felesége, Nicole és annak barátja, Ron Goldman megölésének vádja alól 1995-ben mentette fel egy los angelesi esküdtszék megfelelő bizonyítékok hiányában. Ügye rendkívüli médiaérdeklődést váltott ki az Egyesült Államokban és világszerte. Az elfogása előtti autós üldözést számos amerikai tévé élőben közvetítette, ahogy a pert is. 1997-ben a Goldman család polgári pert indított ellene, és a bíróság felelősnek találta Simpsont volt felesége és barátja haláláért, ezért 33 millió dolláros kártérítést ítélt meg a családnak.

Simpson a Buffalo Bills csapat sztárja volt, sportkarrierje után is számos tévésorozat, film és reklámfilm szereplője lett. Feleségétől 1992-ben vált el, miután bebizonyosodott, hogy a két gyermekének anyját rendszeresen verte. Simpson súlyos anyagi gondokkal küzd a 90-es évek vége óta.