Friss hírek

2009.07.15. 19:28

Az egészségügyi tárca kész megvizsgálni a kórházvezetőkből alakult egyesület javaslatait

<p>Az egészségügyi tárca megvizsgálja a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület javaslatait is ugyanúgy, mint bármely szakmai szervezetét - szögezi le szerdai közleményében a minisztérium. A kórházvezetőkből alakult egyesület szerdán tartotta első ülését, ezen jelentették be: tárgyalást kezdeményeznek az egészségügyi miniszterrel és az OEP főigazgatójával. A szövetség szerint az új finanszírozási rendszer veszélyezteti az egészségügyi ellátás biztonságát. A tárca ugyanakkor azt mondja: az első félévben több pénzt kaptak a kórházak, mint tavaly ilyenkor.</p>

Az Egészségügyi Minisztérium szerdai közleményében hangsúlyozza: a gazdasági válság minden szektort, így az egészségügyet is érinti. A gazdasági válság miatt az E-Alap gyógyító-megelőző fejezetén belül 12,5 milliárd forintot zároltak. A tárca ugyanakkor leszögezi: a kormány elkötelezett amellett, hogy a járulékbefizetések csökkenéséből adódó bevételkiesések 2009-ben nem eredményezhetik az E-Alap kiadásainak változását.

A tárca úgy látja, hogy az április 1-jétől bevezetett új finanszírozási rend garantálja az ellátás stabilitását. A minisztérium közlése szerint az E-Alap 2008. évi kiadási főösszege a gyógyító-megelőző kasszában vizitdíj nélkül 724 milliárd forint volt, a 2009-ben pedig a februári zárolás ellenére is 730,5 milliárd forintra nőtt. Emellett megjegyzik, hogy idén az első félévben a fekvő-betegellátást is nyújtó intézmények összes bevétele több mint 15 milliárd forinttal több volt, mint tavaly ilyenkor.

A júniusban alakult Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület szerdán tartotta első ülését. A kórházvezetőkből álló szövetség szerint az április 1-től életbe lépett új finanszírozási rendszer olyan forráskivonást jelent, amely "alapjaiban rengeti meg a jelentősebb egészségügyi intézmények működését". Csiba Gábor, az egyesület elnöke, a miskolci megyei kórház főigazgatója a szervezet szerdai bemutatkozó tájékoztatóján elmondta: a tarthatatlan helyzet megoldására az egyesület azonnali tárgyalást kezdeményez az egészségügyi miniszterrel és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!