Friss hírek

2009.11.23. 10:49

Enyhítés Budaházynak - hamarosan véget érhet a nyomozás?

<p>Enyhítettek Budaházy György, az egyebek mellett terrorizmussal gyanúsított, radikális nézeteirõl ismert férfi fogvatartásán. Eddig ugyanis ügyész felügyelte az elõzetesben ülõ Budaházy látogatásával kapcsolatos kérelmeket, néhány napja azonban ezt megszüntették, ügyvédje szerint így könnyebben lehet vele találkozni akár a sajtó képviselõinek is. Ez egyben azt is jelentheti, hogy a nyomozást felügyelõ hatóság már nem tartja a nyomozásra veszélyesnek, ha Budaházy beszél valakivel. A nyomozás határideje hivatalosan 2010 tavaszáig van meghosszabbítva, de akár korábban is véget érhet.</p>

Király Gábor, Budaházy György ügyvédje hétfõn a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy az elmúlt héten megszûnt az elõzetes letartóztatásban lévõ védence látogatásának ügyészi felügyelete. Ez azt jelenti, hogy az elõzetes letartóztatást a körülményekhez képest jól viselõ Budaházy látogatása iránti kérelmeket a büntetés-végrehajtás intézi tovább. A látszólag kis jelentõségû esemény azonban nagyobb távolabbra mutathat: az ügyvéd szerint ugyanis ez azt is jelentheti, hogy a nyomozásban résztvevõ hatóságok már nem tartják veszélyesnek a nyomozás érdekeire, ha Budaházy például nyilatkozik valakinek. Érzése szerint elõfordulhat, hogy a nyomozást még a jövõ márciusi határidõ elõtt lezárják - mondta Király Gábor.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a Központi Nyomozó Fõügyészség gyanúja szerint Budaházy György egy Hunnia mozgalom nevû szervezetet hozott létre és vezetett, hogy különbözõ támadásokkal, bûncselekményekkel parlamenti képviselõket befolyásoljanak. A Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg néven ismertté vált mozgalom katonái a gyanú szerint Molotov-koktélokat robbantottak politikusok házainál, de egyikük lõtt rá például Hiller István családi házára is. A gyanúsítások között szereplõ tucatnyi eset között van fõvárosi meleg szórakozóhelyek elleni támadás, Csintalan Sándor megverése, vagy, illetve pártirodák elleni támadások is. A terrorizmussal összefüggésbe hozott ügynek 16 gyanúsítottja van eddig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!