Friss hírek

2010.08.13. 12:06

Az első bankbírság a magatartási kódex megsértése miatt

<p>A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Porsche Bank Zrt.-re, mert a hitelintézet több esetben nem a magatartási kódex rendelkezései szerint járt el, így megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt, valamint a hitelintézeti törvény kódexszel kapcsolatos rendelkezéseit is. A felügyelet kötelezte a bankot, hogy szeptember 30-ig nyújtson be belső ellenőri jelentést a kódex és a törvény betartásának ellenőrzéséről - tudatta közleményben a PSZÁF.</p>

Ez az első szankció annak a fogyasztóvédelmi vizsgálatnak a keretében, amely az ez évtől hatályba lépett magatartási kódex előírásainak betartását tekinti át a piaci szereplőknél. A vizsgálatot a felügyelet márciusban 30 lakossági hitelező pénzügyi intézménynél indította el.

A felügyelet megállapítása szerint a Porsche Bank üzletszabályzata, valamint az ügyfelei számára kiadott hitelkérelmi dokumentumok - a hitelintézeti törvényt megsértve - nem tartalmazták, hogy a hitelintézet alávetette magát a magatartási kódexben rögzített szabályoknak. A bank ügyfélhitelekkel kapcsolatos árazási elveiből hiányoznak a törvényben kötelezően meghatározott elemek, így például az, hogy kamatot, díjat vagy költséget csak az azokra ténylegesen hatást gyakorló ok miatt szabad módosítani. A Porsche Bank nem építette be szerződéses dokumentumába és belső szabályzataiba a nem, vagy késedelmesen teljesítő ügyféllel szembeni végrehajtási eljárás elkerülése érdekében alkalmazandó lépéseit. Például az együttműködő ügyfelek esetében a tartozás végrehajtáson kívüli kiegyenlítése érdekében alkalmazandó eljárását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!