OGY – Szűkebb körű közterület-használati korlátozást támogat a törvényalkotási bizottság

Budapest – A településkép-védelmi törvény mellett a többi közt a közigazgatási szabálysértések szankcióival összefüggő változtatásokat, valamint a vagyongazdálkodási, a sport-, a migrációs és a belügyi tárgyú törvények további módosítását is támogatta csütörtöki ülésén az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Egy módosítással szűkebbre szabná a testület a budapesti Kossuth téren és más közterületen tartott megemlékezéseknek kizárólagosságot biztosító változtatásokat. A településkép-védelmi törvény módosításán úgy változtatna a testület, hogy a nemzeti ünnepek, a nemzeti összetartozás napján tartott ünnepségek, valamint az október 6-ai gyásznap méltó megünneplésével összefüggő korlátozásokat az állami rendezvények hagyományos központi helyszínére, a Kossuth térre, valamint a Batthyány-örökmécses előtt lévő térre szűkítené. Az állami rendezvények időtartamát pedig 30 nappal korábban be kell jegyezni a tájékoztatási rendszerbe.

A testület egy túlterjeszkedő javaslatot támogatott a közigazgatási szabályszegések szankcióival összefüggő törvénymódosításokhoz, amelyről a Ház kétharmados hozzájárulás esetén vita nélkül szavazhat majd. Ennek keretében a csomagba beemelik a közigazgatási bürokráciacsökkentésről szóló törvények módosítását a társasházi tisztségviselők nyilvántartásának hatályba lépését érintően.

Ugyancsak változtatott a bizottság a vagyongazdálkodással összefüggőt törvénymódosításokon is. A banktitokkal azonos védelmet kap a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. uniós forrásból nyújtott hiteleivel, valamint az uniós forrásból nyújtott vissza nem térítendő támogatásokkal kapcsolatos, a végső kedvezményezettekről rendelkezésre álló adatok, kivéve, ha azok közzétételét uniós jog írja elő.

A sporttörvényen is további módosításokat támogatott a testület. Eszerint a sportért felelős miniszter tesz javaslatot a látvány-csapatsportok támogatási keretösszeg felosztási arányára az egyes sportágak között.

A migrációs tárgyú módosító csomag is változhat egy elfogadott bizottsági előterjesztés szerint: az idegenrendészeti eljárás során a kérelmeket nem kell mindenkinek elektronikusan benyújtani, hiszen az sokak számára megvalósíthatatlan lenne.

A bizottság módosítást fogadott el a belügyi tárgyú törvénycsomaghoz is, ezek érintik a többi között a nemzetbiztonsági ellenőrzéseket, a közigazgatási perrendtartás szabályait, az ingatlan-nyilvántartási törvényt és a vízgazdálkodási törvényt is.

– MTI –