OGY – Nagyobb büntetőjogi védelmet adna az újságíróknak az MSZP

Budapest, 2012. október 24., szerda (MTI) – Fokozott büntetőjogi védelmet adna az MSZP a tájékoztatási feladatukat végző újságíróknak, médiamunkásoknak az ellenük elkövetett bűncselekményekkel szemben.

Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke szerdán terjesztette be a parlamentnek erről szóló, a még hatályos büntető törvénykönyvet (Btk.) módosító indítványát, egyúttal kezdeményezve, hogy a 2013. július 1-jén életbe lépő új Btk. is tartalmazza az általa javasolt szabályt.

A módosítás az emberölés és a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak törvényi tényállását egészítené ki, súlyosabb büntetés kiszabását előírva akkor, ha a bűncselekményt a tájékoztatási tevékenységét végző – médiaszolgáltatóval munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló – személy, illetve az őt védelmező ember ellen követik el.

Az MSZP elnöke indoklásában azt írta: a jog minden erejével fel kell lépni azokkal az erőszakos cselekményekkel szemben, amelyek meg akarják akadályozni a sajtó tájékoztatási tevékenységét.

Kedden megütötték az index.hu egyik munkatársát Budapesten, az újságírónak eltört az orrcsontja. A szerkesztőség tájékoztatása szerint tudósítóik az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) demonstrációjára érkező ellentüntetők közül filmezték az eseményeket, amikor a rendőrsorfaltól néhány méterre rájuk támadtak, majd a tömegből valaki ököllel egyikük arcába ütött.

– MTI –