OGY – Mile Lajos: nincs megnyugtató válasz a nemzetbiztonság és az alvilág közötti kapcsolatokat firtató kérdésekre

Budapest, 2012. október 2., kedd (MTI) – Nem sikerült megnyugtató választ kapni a nemzetbiztonság és a szervezett alvilág közötti kapcsolatokat firtató kérdésekre, pedig ez az emberek jogbiztonságának szempontjából is fontos lenne – mondta Mile Lajos LMP-s parlamenti képviselő az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után tartott rögtönzött sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A honatya felháborítónak nevezte, hogy “egy közepesen jól értesült újságolvasó tudásszintje meghaladja” a bizottság tagjainak informáltságát ezen a téren, holott ennek a szakbizottságnak törvényi kötelessége, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokat ellenőrizze. Megnyugtató, részletes válaszok helyett azonban egyelőre csak egy jelentést ígértek a szolgálatok a későbbiekben a bizottságnak – jegyezte meg.

Utalt korábbi sajtóhírekre is, amelyek szerint feltételezhetően van kapcsolat a szervezett alvilág és a különböző nemzetbiztonsági szolgálatok között, amit elmondása alapján Pintér Sándor belügyminiszter is megerősített, és “elszántnak tűnt, hogy ennek a végére kell járni”. Megemlítette, tudomása szerint már le is zárult ezzel kapcsolatban egy belügyminisztériumi vizsgálat.

Mile Lajos szólt arról is, hogy több hetes csúszással tárgyalta kedden ezt a kérdést a nemzetbiztonsági bizottság, bár a katonai titkosszolgálatok beszámolóját csak egy következő alkalommal hallgatják meg.

Emlékeztetett arra, az “olajszőkítési ügy” kipattanásakor Pintér Sándor volt az országos rendőrfőkapitány, és amikor ezt elkezdték vizsgálni, Pintér Sándor volt a belügyminiszter. Annak a több ezer milliárd forintnak a sorsáról, ami akkor emiatt “kézen-közön eltűnt, azóta sem tudunk”, a nyomozásában pedig komoly mulasztásokat követtek el – tette hozzá.

– MTI –