OGY – Megalakul az új Országgyűlés

Akt.:
Az Országház
Az Országház - © Fotó: HGy
Budapest – Kedden teszik le esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők az Országgyűlésben. A törvényhozás alakuló ülésén az államfő negyedszer kéri fel kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP listavezetőjét.

A parlament honlapján közzétett napirendi javaslat szerint az ülés az államfő köszöntőjével kezdődik, később Áder János felkéri a korelnököt és a korjegyzőket az ülés vezetésére, majd a megválasztott képviselők döntenek az alakuló ülés napirendjéről.

A Ház meghallgatja Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszámolóját az országgyűlési választásról.

199 fős parlament

A 199 fős parlamentben a Fidesz-KDNP 133, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, az LMP 8, az Együtt 1 mandátumot szerzett, további 1 képviselő függetlenként dolgozik és ugyancsak 1 képviselője lesz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának.

A képviselők és a nemzetiségi szószólók esküt tesznek, ezt követően bejelentik az új Országgyűlés megalakulását és a 2014-ben létrejött kormány megbízatásának megszűnését.

Az államfő az ülésen javaslatot tesz a miniszterelnök személyére. Áder János április 17-én Orbán Viktort, a választáson győztes Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét kérte fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére.

Titkos szavazás

A parlament vita nélkül határoz a választási beszámolókról, majd a korelnök bejelenti a képviselőcsoportok megalakulását. Titkos szavazással megválasztják az Országgyűlés elnökét, majd nyílt voksoláson döntenek az alelnökökről és a jegyzőkről.

Az újonnan megválasztott Országgyűlés tárgysorozatában 29 törvényjavaslat, 1 határozati javaslat és 5 beszámoló maradt az előző ciklusról.

Élőláncot alkottak a Parlament előtt civil tüntetők

Civil tüntetők élőláncot alkottak a Parlament előtt hétfő este. A Jogállamot elnevezésű Facebook-csoport szervezte demonstráció résztvevői az Országház Kossuth Lajos tér felőli oldalán sorakoztak fel. A tüntetők kezében magyar és európai uniós zászlókat is látni lehetett, néhányan az Európai Baloldal nevű párt lobogóját tartották a magasba.

– MTI –


Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség képviselőinek eskütétele az Országgyűlés alakuló ülése előtt a Magyar Köztársaság köve emlékműnél a Carl Lutz rakpart feletti sétányon 2018. május 8-án. Balról Hiller István, az MSZP választmányi elnöke.
Budapest - A Magyar Köztársaság kövénél tettek esküt az MSZP és a Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselői kedd reggel, a parlament alakuló ülése előtt Budapesten. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a XIII. kerületi Carl Lutz rakpart feletti sétányon, egy hotel és lakóházak közöt...

Rendőrsorfal az Országház előtti Kossuth Lajos tér és a Vértanúk tere sarkánál az Országgyűlés alakuló ülésének napján, 2018. május 8-án.
Budapest - Több embert kikísért a rendőrség kedd reggel a fővárosi Kossuth Lajos térről, az Országház előtti területről - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a honlapján. A közlemény szerint az intézkedésre a hatályban levő személy- és létesítménybiztosítási előírások mi...

parlament
Budapest - Mi jellemzi majd az új Országgyűlés munkáját? Két elemző, kétféle vélemény. Május 8-án tartja alakuló ülését az új parlament. Politikai elemzőket kérdeztünk arról, milyen munka vár a kormányoldali és az ellenzéki politikusokra. Új és korrigált törvények Kiszelly Zoltán szerint a parl...

Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét a Sándor-palotában az Országgyűlés másnapi alakuló ülése előtt, 2018. május 7-én.
Budapest - Áder János köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktor kormányfőt, az országgyűlési választáson győztes Fidesz-KDNP-pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét, aki a felkérést elfogadta. A találkozó után - Orbán Viktor társaságában - tett...

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke és delegációjának vezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalás után az Országházban 2018. április 25-én.
Budapest - Megállapodtak a pártok az Országgyűlés bizottsági struktúrájáról, 15 bizottság működik továbbra is. A Fidesz-frakció Kövér Lászlót javasolja házelnöknek - jelentette be Gulyás Gergely szerdán Budapesten az egyeztetések után. A Fidesz alelnöke beszámolt arról, hogy megmarad az a 14 szak...