Friss hírek

2008.12.04. 14:47

Roháč megfellebbezte a magyarországi kiadatását

<p>Jozef Roháč ((rohács)) nem ért egyet azzal, hogy Csehország kiadja őt a magyar hatóságoknak, ezért fellebbez a Prágai Városi Bíróság ezt elrendelő döntése ellen. Erről a novinky.cz cseh hírportál írt csütörtökön.</p>

A Prágai Városi Bíróság csütörtökön úgy határozott, a férfi kiadható Magyarországnak. Az érintett azonnal fellebbezett a döntés ellen, ezért az üggyel fellebbviteli bíróság foglalkozik majd. Előbb azonban tisztázódnia kell, miként büntetik meg Csehországban okirat-hamisítás és ittas vezetéssel elkövetett közveszélyeztetés miatt.

A többi közt az Aranykéz utcai robbantással is gyanúsított szlovák Jozef Roháčot - aki ellen a magyar hatóságok még 1999-ben adtak ki elfogatóparancsot - a cseh rendőrség október végén ittas vezetés miatt állították elő Prágában. A városi rendőrök 1,3 ezrelék alkoholt mértek a vérében. Mivel minden ilyen ügyet kötelesek átadni állami kollégáiknak, az eljárást a cseh rendőrség folytatta, amely gyanúsnak találta Roháč iratait. A szlovák rendőrség bevonásával sikerült igazolni, hogy az okmány hamisítvány, és néhány órán belül az is kiderült, hogy a nemzetközileg körözött férfiről van szó.

Jozef Roháčot az Aranykéz utcai robbantáson kívül annak a szlovák titkosszolgálati munkatársnak, Róbert Remiášnak ((remiás)) a meggyilkolásával is gyanúsítják, aki segíthetett volna felfedni az önálló Szlovákia történetének egyik legrejtélyesebb ügyét: az 1994 és 1998 közti Mečiar-kormánnyal szembeforduló akkori pozsonyi államfő, Michal Kováč ((mihal kovács)) fiának elrablását. A rablás a jelenlegi szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja, a Néppárt- Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom élén álló Vladimír Mečiar ((valgyimír mecsiar)) álláspontja szerint meg sem történt, csak ifjabb Michal Kováč "önelrablásáról" lehet szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!