OGY – Krónika 9. rész (digitális átállás, napirend után)

Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) – A digitális átállással kapcsolatos törvénymódosítás általános vitájával, valamint napirend utáni felszólalásokkal ért véget a parlament hétfői ülése.

Vita a hírközlési és a digitális átállásról szóló törvénymódosításról

Cser-Palkovics András fideszes országgyűlési képviselő előterjesztői ismertetésével kezdődött annak a kormánypárti törvényjavaslatnak a vitája, amely az elektronikus hírközléssel és a digitális átállással összefüggő törvényeken változtatna. A politikus hangsúlyozta, indítványuk alapvető célja, hogy a szociálisan rászorulók állami segítséget kaphassanak a digitális átállás után szükségessé váló technikai eszközök beszerzéséhez. Az előterjesztés ennek érdekében felhatalmazná a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH), hogy adatokat kérhessen be az igénylők szociális ellátásairól.
Az ugyancsak előterjesztőként szóló Menczer Erzsébet (Fidesz) azt emelte ki, hogy az előfizetők, fogyasztók érdekében javasolnak változtatásokat. Példaként említette, hogy a szolgáltatóknak a jövőben megtiltanák az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét, a kontraktusokon így kizárólag az előfizetők akaratával egyetértésben lehetne majd változtatni. A Fidesz azon adók áthárítását is megtiltaná szolgáltatóknak, amelyeket kizárólag nekik címezve hozott az Országgyűlés – mondta Menczer Erzsébet, hozzátéve: megszűntetnék annak lehetőségét is, hogy a sárga csekkek után külön díjat számoljanak fel.
Baja Ferenc, az MSZP vezérszónoka felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányoldal a fogyasztóknak kedvező módosítások mellett utólagos törvényalkotással kívánja legitimizálni a negyedik mobilfrekvenciára kiírt, sikertelen pályázatot. “Adunk csokoládét, a keserű pirulát pedig alul becsúsztatjuk” – fogalmazott, majd kiemelte: a szocialisták a lakosságnak előnyös változtatásokat támogatják, ugyanakkor a frekvenciagazdálkodásra vonatkozó új szabályozást elfogadhatatlannak tartják. Baja Ferenc ezért azt kezdeményezte, hogy a Fidesz tárgyaljon jogászokkal, szakértőkkel és szolgáltatókkal, mielőtt módosítana a mobilfrekvenciák pályáztatási rendjén.
A Jobbik nevében szóló Novák Előd szerint a Fidesz nem követ el utólagos törvényalkotást, ugyanakkor úgy látja, az állam a jövőben úgy írná ki a negyedik mobilszolgáltatóra vonatkozó pályázatot, hogy azt “minél egyszerűbben nyerhesse meg”. Mint mondta, az erős állam híveként támogatják, hogy legyen külön állami mobilszolgáltató, de szerinte azon is el kellene gondolkozni, hogy törvényi szabályozással nem lehetne-e kikényszeríteni hasonló kedvezményeket. Példaként említette, hogy egy új, állami mobilszolgáltatónak kötelessége lenne növelni az ország szélessávú mobil internet lefedettségét, amit szerinte akár a meglévő szolgáltatók számára is elő lehetne írni.
Schiffer András (LMP) kifogásolta, hogy az előterjesztést nem a kabinet, hanem fideszes képviselők nyújtották be, ami szerinte meg is látszik az “alapvető és primitív” kodifikációs hibákon. Az ellenzéki képviselő azt kérdezte, a “lobbicsoportok vagy a hatóság” írta-e az előterjesztést, mert szerinte biztosan nem azok a fideszes képviselők, akik azt hivatalosan jegyzik.
Karácsony Gergely (LMP) közölte, hogy koncepcionálisan el lehet fogadni azt, amit az előterjesztés a digitális átállással kapcsolatban leírt, ugyanakkor hozzátette: “elég csehül áll” az átállás folyamata, pedig az minden félnek érdekében áll.
Cser-Palkovics András előterjesztői válaszában úgy fogalmazott: mindenről beszéltek a képviselők, csak a javaslatról nem. Hozzátette: az ellenzék a szolgáltatók érdekeit, a kormány az emberek érdekeit védi.
A felszólalást követően az elnöklő Lezsák Sándor lezárta az általános vitát.

A napirenden szerepelt még az alaptörvény második módosításának, valamint az igazságügyi jogviszonyokban alkalmazandó felső korhatárral kapcsolatos módosításról szóló javaslat részletes vitája is, de felszólaló nem volt.

Napirend után a vidékről, Xantus Jánosról és a kitelepített székelyekről

Napirend utáni felszólalásra három képviselő jelentkezett. Magyar Zoltán (Jobbik) “Mi lesz veled vidék?” című sorozatában ezúttal a földjogi változásokat mutatta be Szent Istvántól napjainkig. Párttársa, Korondi Miklós Xantus János etnológusról, Bodó Sándor (Fidesz) pedig az első világháborúban kitelepített székelyekről emlékezett meg.

Ezután az elnöklő Lezsák Sándor lezárta a hétfői napirend tárgyalását, a képviselők kedd reggel 9 órakor folytatják a munkát.

– MTI –