OGY – Krónika 8. rész (nyerőgépek)

Budapest, 2012. október 1., hétfő (MTI) – Az Országgyűlés hétfőn este kivételes sürgős eljárással megtárgyalta a nyerőgépek szinte teljes tiltásáról szóló, napközben benyújtott kormányzati előterjesztést.

Az összevont általános és részletes vitában Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár érvelt a javaslat elfogadása mellett, erkölcstelennek és ezért elfogadhatatlannak nevezve a pénznyerő automaták üzemeltetését. Az MSZP és a Jobbik alapvetően nem a nyerőgépek elleni fellépést, sokkal inkább a kormányzat sietségét kifogásolta. A vitában utolsóként felszólaló fideszes Babák Mihály kis türelmet kért azoktól a jobbikos képviselőktől, akik szociális kártya bevezetését indítványozták a készpénz, illetve banki átutalás alapú segélyezés felváltására. Az LMP nem vett részt a vitában.

Lázár: sok családot tettek tönkre a játékautomaták

A kormány megszüntetné a pénznyerő automaták üzemeltetésének lehetőségét; Lázár János szerint a szerencsejáték ezen formája sok családot tett tönkre. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár expozéjában azt mondta, egy konzervatív gondolkodású politikus világnézetével összeegyeztethetetlen a szerencsejáték, olyan világban hisznek, ahol a szerencsejáték nem helyes dolog. Hozzátette: különlegesen erkölcstelen, morálisan megkérdőjelezhető, és a legkiszolgáltatottabb térségekben jellemző a pénznyerő automaták üzemeltetése, használata.
Mint mondta, sok családot ismer, amelyeknek az életét negatívan befolyásolta a szerencsejáték, a magyar állam részéről pedig “becstelen” dolog volt, hogy minden kocsmában lehetett szerencsejátékot játszani.
Lázár János emlékeztetett arra, hogy korábban már újraszabályozták a rendszert, így a 25-30 ezer automatából 4-5 ezer maradt. Törvényjavaslata elfogadásával viszont három – koncessziós alapon működő – helyszín maradna csak, ahol lehet majd ilyen gépekkel találkozni.

A kormány elsősorban erkölcsi érveket sorolt, az ellenzék más motivációkat is sejt a változtatás mögött

A házszabály szerint időkerettel megtartott vitában valamennyi frakciónak fél órája volt a felszólalásra. Ezt kizárólag a Jobbik használta ki, míg az LMP egyetlen képviselője sem fejtette ki véleményét.
A vita elején Selmeczi Gabriella fideszes képviselő arra emlékeztetett, hogy a kormányoldal mindig is az erőfeszítésen és szorgalmon alapuló munkát támogatta, amivel ellentétesnek gondolják a szerencsejátékot, amely a szegényekből még szegényebbeket csinál. Úgy fogalmazott, minden jóérzésű ember egyetért azzal, hogy az állam jogosan lép fel azok érdekében, akiket a pénztelenség különösen nagy kísértésnek tesz ki. Selmeczi Gabriella emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyerőgépek kérdése összefügg az uzsora-bűncselekményekkel is, amelyek ellen szerinte a kormány ugyancsak sikeresen lépett fel.
A KDNP frakciójából Lanczendorfer Erzsébet azt mondta, a szerencsejáték súlyos mentális zavarokat okozhat a társadalomban, ezért az emberi méltóság megőrzése érdekében egyetértenek a nyerőgépek kitiltásával. Pálffy István hozzátette: az állam ezzel a lépéssel ugyan elesik 30 milliárd forint adóbevételtől, de összesen százmilliárd forintot meghagy a pénzüket eddig félkarú rablókba dobálók zsebében. Ők ezt az összeget, jó eséllyel a belső fogyasztást felpörgetve költhetik el más szektorokban, ami fedezi az intézkedés miatt kieső költségvetési bevételeket – mondta, megjegyezve: nem gondolja, hogy a játékautomaták üzemeltetése több tízezer embernek adna munkát.
Tóth Csaba, az MSZP egyetlen felszólalója ugyanakkor azt kifogásolta, hogy kapkodva, előkészítetlenül és pillanatnyi érdekek alapján születnek törvények. Felidézte, hogy a Ház tavaly ősszel még engedélyezte a helyhez kötött, szerver alapú játékgépeket és ebből stabil adóbevételeket is várt a kabinet. Az ellenzéki politikus azt kérdezte, miért lett mégis ilyen fontos egy olyan változás, amely révén több tízmilliárd forinttól esik el az állam egyrészt a hiányzó játékadó-bevételek, másrészt a megszűnő munkahelyek miatt. Tóth Csaba hangsúlyozta továbbá, hogy a teljes tiltás feltehetően a feketegazdaságot erősítő illegális játéktermek elszaporodásához vezet. A szocialista politikus szerint ezért a szerencsejáték-ipar átfontolt újraszabályozása jelenthetné a jó megoldást.
A jobbikos Apáti István szerint a kormány javaslata csak pótcselekvés. Szerinte a nyerőgépek okozta játékfüggőség jellemzően a “legnagyobb hazai kisebbség” körében jelent súlyos problémát, amit a készpénz, illetve banki átutalás alapú segélyezés megvonásával, vagyis a szociális kártya bevezetésével lehetne megoldani. Elmondása alapján ugyanis így a segélyezettek nem költhetnék alkoholra, dohányárura vagy szerencsejátékra az állami támogatásokat.
Arra is rákérdezett, hogy a kormány azért sietteti-e az előterjesztés elfogadását, mert attól tartanak, hogy “grammra megveszik” a fideszes képviselőket a nyerőgépek üzemeltetői. Apáti István később megjegyezte, amikor utóbbi kérdést feltette, akkor a fideszes Kocsis Máté mosolygott, Lázár János szájáról pedig azt olvasta le: “így van”. “A látásom olyan mint a sólyomé, a hallásom pedig, mint a rókáé” – mondta.
Babák Mihály, Szarvas fideszes polgármestere a vita végén úgy fogalmazott: nem talált süket fülekre a szociális kártya bevezetését szorgalmazók kérése. A politikus kis türelmet kért mindehhez, mondván az Erzsébet kártyával először létre kellett hozni ehhez egy magyar tulajdonú fizetőeszközt. Kiemelte továbbá, hogy városában, amennyi szociális támogatást csak lehet, közvetlenül tartozáscsökkentésre, megélhetésre és konkrét szolgáltatásokra fordítanak.

Az ülést vezető Latorcai János lezárta a vitát, a Ház kedden reggel határoz a kabinet javaslatáról.

– MTI – 

Címkék: , ,