OGY – Krónika 8. rész (NMHH)

Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) – A határozathozatalokat követően a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2011-es költségvetésének végrehajtásáról kezdtek vitát a képviselők hétfő este.

Huszonkét százalékkal több bevétele volt az NMHH-nak tavaly

A tervezett 29,3 milliárddal szemben 35,9 milliárd forint bevétele volt 2011-ben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, ez 22 százalékkal több, mint a tervezett – mondta Ékes István, a költségvetési és számvevőszéki bizottság előadója az NMHH 2011-es költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat általános vitájában.
Ismertetése szerint a takarékos gazdálkodás miatt 17,1 milliárd forint kiadás keletkezett. A maradványt, amely mintegy 10,9 milliárd forint, a digitális átállásra fordítja az NMHH.
A médiatanácsnál 1,7 milliárdos többlet keletkezett, ezt a pályáztatásra tervezett összegek emelésére fordították.
Cser-Palkovics András (Fidesz) a vitában elismételte a fontosabb számokat, majd jelezte: kulcskérdés, hogy a digitális átállás milyen formában megy végbe, ezért is fontos, hogy erre a feladatra különíti el az NMHH a maradványokat.
Baja Ferenc (MSZP) szánalmasnak nevezte a beszámolót, mondván, az olyan, mint egy költségvetési számadás, és nem szól arról, hogy az NMHH a rá bízott vagyonnal hogyan gazdálkodott. Jelezte, hogy a teljes infokommunikációs vagyonnal az NMHH rendelkezik.
Frakciótársa, Mandur László azt hangsúlyozta: az elfogadható az lenne, ha a zárszámadást együtt vizsgálnák a hatóság hírközlési és médiapiacon végzett munkáját összegző jelentéssel. Emlékeztetett, hogy a parlament előbb szavazta meg az NMHH költségvetését, mint az új médiatörvényt, így többször improvizálni kellett.
Nyikos László (Jobbik) szerint félreértésen alapulnak Baja Ferenc megállapításai, mert pénzügyi beszámolóról van szó. Hangsúlyozta, hogy súlyos mulasztás terheli az Országgyűlést azért, mert a törvény nem rendelkezik arról, hogy az adatokat auditálni kell. Ennek ellenére a szervezet egy könyvvizsgálóval elvégeztette ezt a feladatot – tette hozzá.
Karácsony Gergely (LMP) azt mondta, nem vonja kétségbe, hogy a pénzt az NMHH és a médiatanács jogosan használta fel, de nemmel fognak szavazni, mert az Országgyűlésnek nincs jogköre vizsgálni azt, hogy a számok mögött milyen teljesítmény van.
Ez követően az ülést levezető elnök lezárta az általános vitát.

– MTI – 

Címkék: , ,