OGY – Jövő héten módosíthatja először a parlament az alaptörvényt

Budapest, 2012. május 31., csütörtök (MTI) – Háromnapos ülést tart az Országgyűlés jövő héten, hétfőn, kedden, illetve szerdán. Első alkalommal módosíthatják az év elején hatályba lépett alaptörvényt, továbbá átírhatják az államfő által megfontolásra visszaküldött médiaszolgáltatást szabályozó törvényszöveget. A képviselők emellett megemlékezhetnek a nemzeti összetartozás napjáról, tárgyalni kezdhetik az LMP népszavazási kezdeményezéseit, továbbá az új büntető törvénykönyvhöz (Btk.) benyújtott több mint kétszáz módosító indítványt is értékelhetik.

A parlament ülése hétfőn a megszokottnál két órával korábban, délelőtt 11 órakor kezdődik. György Bálint országgyűlési sajtófőnök a házbizottság csütörtöki ülését követően azt mondta, a változást a nemzeti összetartozás napja indokolja, ami miatt a délutáni órákban számos képviselőnek lesz programja a fővárostól távol. A frakcióknak így várhatóan délután 15 óráig kell biztosítaniuk a Ház határozatképességét, eddig ugyanis várhatóan sor kerül az interpellációkra és a határozathozatalokra, az azonnali kérdések és válaszok órája. A kérdések ezúttal a szavazások után hangozhatnak el.

Az ülésnap elején a nemzeti összetartozás napjára emlékezik az Országgyűlés, majd Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter teszi le esküjét a napirend előtti felszólalásokat megelőzően.

A határozathozatalok során az Országgyűlés dönthet a jegybanktörvény és az alaptörvény első módosításáról. A kormány – Európai Unió kifogásai alapján összeállított – előterjesztése egyebek mellett törölné az alkotmány azon cikkét, amely lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonását, emellett egyértelműsíti azt is, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezései is alkotmányos erejűek.

A Ház átírhatja a médiaszabályozás május 24-én elfogadott, de a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött változtatását is, emellett elfogadhatja még a járások kialakításáról, valamint egyes ezzel összefüggő törvények módosítását, továbbá az adózást érintő jogszabályok változtatásait. A határozathozatalok végén szavaznak arról a szocialista képviselők által benyújtott határozati javaslatról, amely állandó parlamenti etikai bizottságot állítana fel a szélsőséges, rasszista, vagy idegengyűlölő képviselői megnyilvánulások szankcionálására.

A javaslatok hétfői napirendre vétele esetén még a hét első napján általános vita kezdődhet az új munka törvénykönyvének hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és módosításokról, továbbá a nemzeti vagyonról szóló törvény változtatásáról. A napirendi javaslat alapján az általános vitákat egyenként összesen 4 óra 20 perces időkeretben folytathatja le a Ház, a részletes vitákra pedig szerdán kerülhet sor.

Kedden katasztrófavédelemről és géntechnológiai tevékenységekről szóló törvénymódosítások általános vitáival kezdődik az ülés, majd az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleteiben történő további magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározat módosításáról lesz szó. A nap végén a romastratégia módosításáról szóló határozati javaslatot, valamint a víziközlekedésről szóló törvény átírását értékelhetik a képviselők.

A harmadik ülésnap napirendjén mindössze két téma szerepel, ám azok tárgyalása várhatóan hosszú órákat vesz majd igénybe. Előbb az új Btk. részletes vitáját tarthatják meg, amelynek keretében összesen 209 képviselői módosító indítványt véleményezhet a Ház, ezt követően pedig az LMP által népszavazásra bocsátott négy kérdésről kezdődik együttes általános vita. Az Országgyűlés ezt követően tárgyal, majd dönt az ellenzéki párt által kezdeményezett népszavazás kiírásáról, hogy az LMP korábban egyenként átlagosan mintegy 135 ezer érvényes aláírást gyűjtött kérdéseihez.

– MTI –