Helyi közélet

2015.10.04. 20:42

Barna Györgyre emlékezünk - Miskolcnak adományozta a népviseletes anyagát

Miskolc - Barna György értékes gyűjteményei új gazdájukra várnak.

Miskolc - Barna György értékes gyűjteményei új gazdájukra várnak.Barna György nemcsak ismert vállalkozó volt, de megszállott műgyűjtő is. Értékes, különböző témájú gyűjteményeit a Lézerpont Látványtárban láthatták az érdeklődők. Azonban még halála előtt gondoskodni akart kincseinek sorsáról (erről többször is írtunk lapunkban.) Lányától, dr. Barna Anitától kérdeztük, hogy áll a gyűjtemények költöztetése.

Pénzre várnak

Megtudtuk, a Kárpát-medence népviselete anyagát Barna György Miskolcnak adományozta. A tervek szerint a Herman Ottó Múzeum új szárnyában kapnak majd helyet a ruhák. Ennek tervei el is készültek, de pályázati pénzekre van szükség ahhoz, hogy meg is épüljön, úgyhogy a népviseletek egyelőre eredeti helyükön, a látványtárban maradnak, és továbbra is látogathatóak.

Barna György többi gyűjteményének egy részét eladta, ezeknek elkezdődött, vagy hamarosan elkezdődik a költöztetése. Az optikatörténeti kiállítás az egri Eszterházy Károly Főiskolára került, ezt már elszállították. Heteken belül költözik a térkép- és retro (Népszuper) gyűjtemény is. Ezt a jövőben az edelényi L’Huillier-Coburg kastélyban láthatják majd az érdeklődők.

Nem rendezett viszont a sorsa az eltűnő kismesterségeket bemutató gyűjteménynek. Korábban arról volt szó, hogy a Tisza-tóhoz kerül egy turisztikai-öko-hagyományőrző parkba, de ebből nem lett semmi. Most újabb tárgyalások kezdődtek a kiállítás sorsáról, még nem tudni, hová kerül.

Nincs helyük

És tulajdonképpen a többi gyűjtemény sorsa is kérdéses. Az ortodox ikonok eladásáról egy orosz nagyvállalkozóval folynak tárgyalások. A szintén rendkívül értékes Biblia-gyűjteményt a Dunántúlra szállították volna, ahol felújítanak egy zárdát, de az egyeztetések félbeszakadtak. Már jelentkezett egy újabb érdeklődő, de egyelőre kezdeti stádiumban vannak a tárgyalások. Ugyanez a helyzet a helytörténeti gyűjteménnyel (30 ezer fotó, nyomtatvány, plakát). Az ásványgyűjtemény és az irodagép-történeti kiállítás megvásárlásában egyelőre senki nem látott fantáziát.

„Nagyra értékelem”

Dr. Barna Anitától kérdeztük azt is, hogyan értékeli édesapja gyűjtőszenvedélyét.

– Részben én is osztoztam a gyűjtőszenvedélyében, többször együtt mentünk régiségvásárokra. Nagyra értékelem, amit tett, kevesen látják még úgy, ahogyan ő látta, hogy milyen fontosak ezek a tárgyak a közelmúlt emlékeinek megőrzésében. Nemcsak megvásárolta a népviseleteket, régi használati tárgyakat, hanem kutatta is a hátterüket, és mindegyikről tudott valamit mesélni – fogalmazott Anita, hozzátéve: nagyon örülök neki, hogy ezek a kiállítások részben még ma is megvannak, és én is láthatom őket a közvetlen környezetemben. Ezzel együtt tiszteletben tartom azt a kívánságát, hogy az egyes gyűjteményrészek kerüljenek olyan méltó körülmények közé, ahol minél többen megcsodálhatják. E cél érdekében folytatom tovább a tárgyalásokat a gyűjtemények értékesítéséről.

ÉM-HE


Miskolc - Barna György néprajzi gyűjtő (jobbról), dr. Dobrossy István történész, nyugalmazott levéltár-igazgató és Regős Zsolt karigazgató lett a Megyei Prima Díj tulajdonosa 2012-ben. tovább »

Miskolc - Igazi lokálpatrióta volt, aki számos felajánlással, munkával segítette a város fejlődését. tovább »

Miskolc - Miként emlékszik Barna Györgyre mint vendéglátósra vendéglátós kollégája, barátja, Balázs Bertalan? tovább »

Miskolc - Többé nem érkezik meg eldugott erdélyi falvakba. Hiába várják cifra viseletek, padlásra hányt lomok, komódfiókokba zárt régi képek, féltve őrzött viseleteiket szégyenlősen áruló, barázdált arcú öregasszonyok. A hallgatag miskolci gyűjtő ember – ahogy őt arrafelé nevezték – már másutt jár. Neki már nincsenek címek, dátumok, meg mobiltelefonok, és már őt is hiába hívják. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában