OGY – Illegális bevándorlás – Pécsett és Zalaegerszegen is tárgyalhatják a büntetőügyeket

Budapest, 2015. szeptember 29., kedd (MTI) – Az Országgyűlés keddi rendkívüli ülésén lehetővé tette, hogy az illegális bevándorlással összefüggő büntetőügyeket Szeged mellett Pécsett és Zalaegerszegen is tárgyalhassák a bíróságok.

A fideszes Tuzson Bence és Vas Imre erről szóló – sürgős tárgyalásban megvitatott – törvényjavaslatát 136 igen szavazattal, 26 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A törvénymódosítás alapján a határzárral kapcsolatos bűncselekményekben – például annak tiltott átlépése, megrongálása miatt – Baranyában és a Barcsi Járásbíróság illetékességi területén a Pécsi Járásbíróság, Zala és Somogy megyében pedig – az említett barcsi terület kivételével – a Zalaegerszegi Járásbíróság jár el. A törvényszéki hatáskörbe tartozó ügyeket ugyanilyen területi lebontásban a két megyeszékhely törvényszéke folytatja le.

Ugyanígy a szegedi mellett Pécs és Zalaegerszeg közigazgatási és munkaügyi bíróságát is kijelölték menedékkérelmek elutasítására benyújtott fellebbezések elbírálására.

Az előterjesztők javaslatukat azzal magyarázták, hogy a nagy távolságok és az így kevésbé hatékony végrehajtás miatt nem indokolt Szeged kizárólagos illetékességének fenntartása a szóban forgó ügyekben.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s